ZÁZNAM: MIRRI: Novela zákona o eurofondoch umožní zvýšiť financie pre národné projekty
PREHRAŤ

ZÁZNAM: MIRRI: Novela zákona o eurofondoch umožní zvýšiť financie pre národné projekty

Pozrite si záznam.

Bratislava 19. mája (TASR) – Eurofondové projekty, ktoré ohrozuje radikálny rast cien stavebných materiálov, sa môžu dočkať zvýšenia financií. Riešenie predstavila vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí), ktorá do Národnej rady (NR) SR predložila novelu zákona o eurofondoch a parlament ju vo štvrtok schválil. Za vládny návrh zákona hlasovalo 134 zo 136  prítomných poslancov. Informovalo o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.
      "Koronakríza a teraz ruská agresia proti Ukrajine a celosvetová inflácia spôsobili výpadok mnohých komodít na trhoch i nečakaný a veľmi výrazný nárast cien. Dôsledky vojny cítime všetci. Táto situácia ohrozuje tiež realizáciu stoviek eurofondových projektov, lebo financie, ktoré boli na ne schválené, už nepokrývajú aktuálne ceny stavebných materiálov. Sľúbili sme, že spravíme všetko preto, aby sme našli riešenie tohto problému, aby obce a mestá nemuseli rušiť svoje projekty. Som veľmi rada, že sa nám podarilo vyrokovať a presadiť riešenie, ktoré je v súlade s európskou legislatívou," vyhlásila Remišová.
      "Táto novela umožní pružné dofinancovanie nielen národných eurofondových projektov, ale tiež umožní zvýšiť financie projektov z klasických dopytových výziev. V čase mimoriadnych a nepredvídateľných situácií, akými sú teraz napríklad ruská agresia proti Ukrajine a rekordná inflácia, bude možné zvýšiť podporu tak, aby čiastočne pokryla nečakané a opodstatnené zvýšené náklady," vysvetlila ministerka.
      O tom, ako bude podpora konkrétnych typov projektov zvýšená, majú podľa nej rozhodnúť jednotlivé ministerstvá, ktoré riadia operačné programy.
      Z novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov, ktorú vo štvrtok schválilo plénum NR SR, vyplýva, že žiadosti v prípade projektov technickej pomoci, neschválené z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov, už nebude potrebné podávať znova, ale poskytovateľ pomoci ich bude postupne vyplácať podľa finančných možností. Zároveň sa rozšíri definícia krízovej situácie. O návrhu zákona parlament rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.