RYBNÍČEK: Uvoľňovať sa tak skoro nebude, britský vírus všetko mení
PREHRAŤ

RYBNÍČEK: Uvoľňovať sa tak skoro nebude, britský vírus všetko mení

Vďaka predvianočnému testovaniu v Trenčíne získali vedci presnejšiu predstavu o rozšírení britskej mutácie vírusu na Slovensku, dobrá správa to však nie je, hovorí v TASR.TV R. Rybníček.

Bratislava 20. januára (Teraz.sk) - Najnovšie výsledky analýz vzoriek z predvianočného testovania občanov v Trenčíne naznačujú, že predstava o uvoľňovaní protipandemických opatrení už od 1. februára s cieľom čo najskôr otvoriť školy, zrejme nebude reálna. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček.

„Úrad verejného zdravotníctva dnes oficiálne potvrdil, že 57 percent pozitívnych ľudí v Trenčíne malo britský, nebezpečnejší variant koronavírusu,“ konštatoval Rybníček.

V Trenčíne totiž všetkých občanov, ktorým antigénový test počas predvianočného skríningu ukázal pozitívny výsledok, ešte raz pretestovali PCR testami. Výsledkom je zistenie, podľa ktorého môže byť britská mutácia vírusu na Slovensku rozšírená oveľa viac, ako sme si doteraz mysleli.

Tento variant vírusu je podľa britských zdrojov až o 70 percent nákazlivejší, ako pôvodná mutácia. „Ukázalo sa, že ten anglický variant vírusu tu už máme od novembra a je prítomný na celom Slovensku. Aj preto sa podľa mňa ukazuje, že pokles počtu pozitívne testovaných v dôsledku lockdownu nie je taký výrazný, ako sa sme si mysleli. Preto celé Slovensko klesá pomalšie. Vírus sa šíri rýchlejšie a agresívnejšie a aj preto je pokles menší,“ odhaduje trenčiansky primátor.

Viac čítajte tu.