M. SLOSIARIK O ROKU VLÁDY: Premiér Matovič je hromozvodom rozčarovania
PREHRAŤ

M. SLOSIARIK O ROKU VLÁDY: Premiér Matovič je hromozvodom rozčarovania

Martin Slosiarik z agentúry Focus v TASR TV hodnotí vývoj názorov, preferencií a dôvery verejnosti k politikom v priebehu prvého roku vlády.

Bratislava 3. marca (Teraz.sk) – Preferenčný pokles najsilnejšiej vládnej strany OĽaNO v priebehu prvého roka vládnutia o pätnásť percentuálnych bodov, teda viac ako polovicu volebného výsledku, je podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus v histórii Slovenska výnimočný."Určite nemožno abstrahovať od pandémie. Pokiaľ sama nespôsobila tie straty, tak vytvorila rámec, v ktorom je vládna koalícia nútená komunikovať. Očakávania verejnosti ohľadom zvládania pandémie sú úplne niekde inde a premiér sa stáva hromozvodom tohto hnevu a rozčarovania,“ povedal v diskusii na TASR TV.

Bývalá vládna koalícia zložená zo Smeru-SD, Mostu, SNS a Siete zaznamenala podľa Slosiarika, s výnimkou Siete samotnej, za prvý rok vládnutia preferenčné straty na úrovni štatistickej chyby. Výrazné posuny podpory vládnych strán podľa neho nenastali ani počas prvého roka vlády Ivety Radičovej.

Jednofarebná vláda Smer-SD z roku 2012 klesla podľa Slosiarika v priebehu roka z volebných 44 percent na približne 35. „Tam už bol pokles výraznejší, ale nie na takej výraznej úrovni, ako je to dnes,“ poznamenal Slosiarik.

Viac čítajte tu.