PAVÚK: Summity EÚ a NATO potvrdili, že Ukrajinu berieme ako súčasť  politického Západu
PREHRAŤ

PAVÚK: Summity EÚ a NATO potvrdili, že Ukrajinu berieme ako súčasť politického Západu

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol generálny riaditeľ politickej sekcie MZV a EZ SR Michal Pavúk.

"V nadväznosti na ruskú agresiu na Ukrajine došlo k ešte k silnejšiemu posilneniu spolupráce medzi EÚ a NATO... Prekrytie EÚ a NATO z hľadiska teritória sa zväčšuje a už len veľmi malé percento obyvateľstva únie nie je pod dáždnikom aliancie," tvrdí Michal Pavúk.

Ako uviedol, šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok často zdôrazňuje, že "ruská agresia zjednotila politický Západ, čo je jeden z najväčších ´príspevkov´ ruského prezidenta Vladimira Putina".

"Dokedy bude Rusko chcieť bojovať, dovtedy bude vojna trvať. Keď Rusko prestane bojovať, skončí sa vojna, keď prestane bojovať Ukrajina, skončí Ukrajina,"dodáva M. Pavúk.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.

 

Prezidentka: Samit NATO v Madride bol historicky jedným z najdôležitejších 

      Madrid/Bratislava 30. júna (TASR) - Samit Severoatlantickej aliancie v Madride, ktorý sa zavŕšil vo štvrtok, bol historicky jedným z najdôležitejších vrcholných stretnutí tejto organizácie. Rozhodlo sa na ňom o pozvaní Fínska a Švédska do Aliancie a o posilnení jej východného krídla. Prijala sa tiež nová strategická koncepcia NATO, ktorá definuje výzvy a hrozby a tiež spôsob reakcie spojencov. Na tlačovej konferencii v Madride to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová, informuje TASR.
      Ako upozornila prezidentka, lídri členských krajín NATO reagovali aj na hrozbu, ktorú predstavujú hybridné útoky a dezinformácie. Za "silnú dezinformačnú vlnu" pritom označila tvrdenia, že Európska únia a NATO blokujú vývoz potravín z Ukrajiny.
      Podľa prezidentky spojenci musia vysvetľovať najmä krajinám globálneho juhu, že vinu za zastavenie vývozu potravín z Ukrajiny nesie Rusko. "Európske sankcie nespôsobujú embargo na vývoz potravín z Ukrajiny," zdôraznila.
      Lídri členských krajín NATO podľa nej rokovali aj o tom, ako konkrétne pomôcť uvedeným štátom, a to aj v oblasti bezpečnostných hrozieb a terorizmu, ktoré následne vedú k migračným vlnám. Má ísť najmä o investičnú pomoc a budovanie infraštruktúry.
      "V zásade ide o väčšiu angažovanosť sa v regióne, pretože ekonomické príležitosti vytvárajú ekonomickú prosperitu, a tá smeruje k stabilite, a nie potrebe utekať z danej krajiny," vysvetlila.
      Čaputová zdôraznila, že v Aliancii v súčasnosti panuje jednota, a to aj v jednotlivých praktických krokoch, najmä pri poskytovaní pomoci Ukrajine, ktorá v súčasnosti čelí ruskej agresii.
      Počas samitu sa Čaputová tiež bilaterálne stretla s viacerými predstaviteľmi členských krajín vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého pozvala na budúci rok na Slovensko. Rokovala aj so šéfmi vlád Nemecka a Holandska Olafom Scholzom a Markom Ruttem, a to o predsunutej prítomnosti ich vojakov na Slovensku v rámci misie NATO. So švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou hovorila o chystanom vstupe Švédska do NATO a tiež obrannej spolupráci a boji proti klimatickej kríze.