HRABKO: Na voľbu generálneho prokurátora má byť dohoda CELEJ koalície
PREHRAŤ

HRABKO: Na voľbu generálneho prokurátora má byť dohoda CELEJ koalície

Ak by bol generálny prokurátor zvolený proti vôli niektorého koaličného partnera, bola by to podľa Juraja Hrabka veľká politická hanba a v budúcnosti by sa to vládnym stranám mohlo vypomstiť.

Bratislava 28. novembra (Teraz.sk) – Pokiaľ nedôjde k dohode všetkých koaličných strán, môže byť generálny prokurátor zvolený aj hlasmi iba časti koalície, prípadne s podporou niektorých opozičných poslancov. Ak by však bol skutočne zvolený proti vôli čo i len jednej koaličnej strany, bola by to podľa publicistu Juraja Hrabka veľká politická hanba a problém vládnej koalície.

„Počtovo by stačilo, aj keby sa dohodli len tri vládne strany a jedna z nich by bola OĽaNO. Ale takto to nie je možné stavať, to sa časom vypomstí, ak jedného partnera odstrčia,“ upozornil Hrabko.

Tzv. „zelenú kartu“, teda voľné hlasovanie pre koaličných poslancov v prvom kole voľby generálneho prokurátora, by Hrabko považoval za politickú chybu. „To by znamenalo, že práve v tom prvom kole sa otvára priestor pre opozíciu, aby sa pokúsila pridať k niektorému z kandidátov a s podporou časti koalície zvoliť generálneho prokurátora už v prvom kole,“ poznamenal Hrabko.

Za štandardnú by považoval voľbu na základe dohody všetkých členov vládnej koalície, ktorá má v parlamente ústavnú väčšinu. „Základom pre voľbu pre voľbu generálneho prokurátora, ktorý sa volí na sedem rokov, je dohoda vo vnútri vládnej koalície. Majú to uľahčené v tom, že už vedia, že sa bude voliť aj špeciálny prokurátor,“ povedal Hrabko s tým, že výsledná dohoda môže naraz zahŕňať nominácie na oba posty.

„A keď sa v koalícii dohodnú, za ktorého z týchto siedmich kandidátov na generálneho prokurátora budú hlasovať, mali by sa opýtať aj na názor pani prezidentky, či bude kandidáta akceptovať. Aby už neprišlo k takému vývoju, ako v minulosti,“ upozornil Hrabko na zvolenie Jozefa Čentéša v roku 2011, ktorého do funkcie odmietol vymenovať vtedajší prezident Ivan Gašparovič.

Viac čítajte tu.