HRABKO: Českí komunisti už asi spievajú labutiu pieseň
PREHRAŤ

HRABKO: Českí komunisti už asi spievajú labutiu pieseň

Nie je reálne očakávať veľké šetrenie verejných financií v predvolebnom roku. Uťahovanie opaskov voličom počas kampane by znamenalo pre vládne strany politickú smrť, povedal Hrabko v TASR TV.

Bratislava 16. októbra (Teraz.sk) – Parlamentné voľby v Českej republike priniesli voličom nádej na zmenu doterajšej vládnej politiky a zároveň znamenali ťažkú prehru pre tamojšie ľavicové strany. V diskusii na TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Päť percent potrebných na vstup do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky neprekročila Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD), ani Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM). „Ľavicové strany „vysalo“ ANO Andreja Babiša. Podľa môjho odhadu najmä komunisti už spievajú labutiu pieseň a zrejme sa už nikdy nedostanú do takej kondície, aby postúpili do Poslaneckej snemovne,“ povedal Hrabko.

„Skôr je možný návrat sociálnych demokratov, ale to všetko je otvorené a je to otázka budúcnosti. Veľmi bude záležať od toho, aký druh politiky a aké spôsoby v politike bude presadzovať nová vládna koalícia,“ dodal. Rysujúca sa päťkoalícia, zložená z doterajších opozičných strán, má podľa Hrabka šancu zlepšiť zlý stav verejných financií a zaviesť novú politickú kultúru. „Majú to v rukách, ako prijmú výzvu od voličov a ako s ňou naložia,“ tvrdí Hrabko.

Viac čítajte tu.