Terčom troch výbuchov boli futbalisti nemeckej Borussie Dortmund
PREHRAŤ

Terčom troch výbuchov boli futbalisti nemeckej Borussie Dortmund

Silné výbušné zariadenia boli zrejme ukryté v živom plote neďaleko parkoviska. Okrem toho blízko hotela hráčov sa našiel ďalší podozrivý predmet. Pri útoku utrpel zranenia futbalový hráč a policajt.

Dortmund 12. apríla (TASR) - Cieľom útoku troma výbušninami v utorok večer bol nemecký futbalový tím Borussia Dortmund, smerujúci v autobuse z hotela na zápas s Monakom. Ešte nie je jasné konkrétne pozadie útoku, ktorý otriasol autobusom s hráčmi futbalového tímu a zranil stopéra Marca Bartru. Na tlačovej konferencii poskytol tieto informácie policajný šéf nemeckého mesta Dortmund Gregor Lange.

Policajný šéf v utorok neskoro večer uviedol novinárom, že polícia v prvom štádiu vyšetrovania dospela k záveru, že terčom explózií bol práve futbalový tím Borussia Dortmund. Lange dodal, že pri vyšetrovaní nevylučujú žiadnu verziu udalosti.

Dnes skoro ráno vo vyhlásení nemecké úrady v Dortmunde uviedli, že blízko hotela hráčov sa našiel ďalší podozrivý predmet, ktorý vyzeral ako výbušné zariadenie, ale nebol schopný explózie.

Podľa policajného šéfa autobus s hráčmi, ktorý smeroval z hotela na zápas s Monakom, bol zasiahnutý "silnými výbušnými zariadeniami" a tie "boli zrejme ukryté v živom plote neďaleko parkoviska".

Prokurátorka Sandra Lückeová na spoločnej tlačovej konferencii oznámila, že pri hoteli, z ktorého futbalový tím odchádzal, keď nastali výbuchy, sa našiel list a v ňom sa nachádzalo "prihlásenie k zodpovednosti za čin". Prokurátorka uviedla, že pravosť listu "intenzívne skúmajú".

Prokurátorka dodala, že štátne orgány v tomto štádiu prebiehajúceho vyšetrovania neposkytnú podrobnosti o liste.

Lange povedal, že predstavitelia úradov robia všetko pre to, aby "zaručili bezpečnosť a tak to bude aj zajtra".

"O 19.15 h nastali tri explózie v blízkosti hotela, odkiaľ tím BVB odchádzal na štadión," povedal policajný šéf nemeckého mesta Gregor Lange na spoločnej tlačovej konferencii s prokurátorkou Sandrou Lückeovou. Dvojica však nepodala bližšie informácia, čiastočne z taktických dôvodov vyšetrovania. Bezpečnostní predstavitelia povedali pre tlačovú agentúru DPA, že zatiaľ nie sú žiadne náznaky súvisu s terorizmom.

Polícia informovala, že fanúšikovia na štadióne neboli vôbec ohrození. Po oznámení náhradného termínu zápasu s Monakom diváci pokojne opustili štadión.

Zápas s AS Monaco sa odohrá v náhradnom termíne dnes o 18.45 h. Hosťujúci futbalisti absolvovali večer v Signal Iduna Parku tréning pod umelým osvetlením, o pol desiatej večer už boli tribúny prázdne. Domáci zrušili stredajší otvorený tréning, ako aj prehliadky stánku. Priaznivci Dortmundu poskytli fanúšikom Monaka prostredníctvom internetu nocľah. "Štadión a jeho okolie zostávajú ústredným bodom policajného záujmu. Na duel chystáme početnú policajnú prítomnosť a urobíme všetko, čo bude v ľudských silách, aby sme zaistili bezpečný priebeh," dodal Lange.

Celú správu nájdete tu.