Kríza vo Venezuele: Opozícia zvoláva na celoštátny protest
PREHRAŤ

Kríza vo Venezuele: Opozícia zvoláva na celoštátny protest

Skupina pirátov zaútočila na weby vo Venezuele a vyzvala na podporu opozície.

Caracas 8. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Venezuelská opozícia vyzvala svojich prívržencov, aby sa dnes zapojili do celoštátneho protestu proti vláde socialistického prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Opoziční poslanci chcú, aby Venezuelčania dnes na poludnie (miestneho času) opustili svoje domovy a pracoviská, vyšli do ulíc a zablokovali na nich premávku.

Podľa AP sa venezuelská opozícia takto snaží vrátiť sa na svoje pozície po tom, ako bolo koncom uplynulého týždňa ustanovené ústavodarné zhromaždenie, ktorého úlohou bude prijať zmeny v ústave smerujúce k posilneniu právomocí hlavy štátu. Protivládny pochod, ktorý opozícia zorganizovala minulý piatok, bol totiž jedným z najmenej početných za štyri mesiace protestov proti Madurovi a jeho vládnemu tímu.

Opozičný poslanec Juan Requenses pre AP vyjadril presvedčenie, že opätovná mobilizácia odporcov socialistickej vlády si nevyžiada dlhý čas. "Maduro vie, že v tejto krajine nemôže vládnuť. Jediná vec, ktorú chce, je, aby sme sa stiahli z ulíc," tvrdí poslanec. 

Venezuela od apríla zažíva vlnu protivládnych protestov, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

Viac čítajte TU.