Teplotné rekordy padajú aj v Taliansku
PREHRAŤ

Teplotné rekordy padajú aj v Taliansku

Apeninský polostrov zažíva najhorúcejšie leto posledných dvoch desaťročí.

Rím, 3. augusta (TABLET.TV) – Vlna horúčav netrvala v krajine ešte nikdy tak dlho. Z viacerých miest na stredomorskom ostrove Sardínia dnes hlásili teploty okolo 45 stupňov Celzia, iba o štyri stupne menej namerali v Bologni a Neapole. V hlavnom meste krajiny, v Ríme, sa ortuť teplomera vyšplhala na 42 stupňov Celzia.

Pre nás to nie je až tak veľa. Sme z Brazílie, ale žijeme v Londýne, takže áno, je to dosť. Aj keď je vonku teplo, stojí to tu za to,“ uviedol turista z Brazílie. Kanaďan spoznávajúci históriu Ríma: „Je to veľký rozdiel v porovnaní s tým, odkiaľ pochádzame. Sme z Kanady, kde nie sme zvyknutí na takéto extrémy. Musíme hľadať, kde je klimatizácia, vtedy sa to dá zniesť.“

Poľnohospodári netaja obavy o úrodu ovocia a zeleniny v súvislosti s niekoľko mesiacov pretrvávajúcim suchom a nedostatkom vody. Vinárov znepokojuje situácia na Sicílii a v Kalábrii, kde v uplynulých dňoch namerali viac ako 45 stupňov Celzia. Ohrozené je však aj pestovanie paradajok a k poklesu o 15 % došlo pri produkcii mlieka.