PROSTREDNÍK: Cirkev volanie spoločnosti po spravodlivosti nezachytila
PREHRAŤ

PROSTREDNÍK: Cirkev volanie spoločnosti po spravodlivosti nezachytila

Hosťom Pavla Demeša v relácii CD Klub bol evanjelický teológ Ondrej Prostredník.

Bratislava 20. decembra (TABLET.TV) – Rok 2018 v našej krajine vypovedal najmä o tŕpnutí slovenskej občianskej spoločnosti v dôsledku tragickej udalosti z jari, ktorou bola vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Táto udalosť ukázala, čo sa v našej spoločnosti dialo pod jej povrchom, čo sme doposiaľ nevnímali. Ukázalo sa, že naša spoločnosť nie je celkom zdravá. V relácii CD Klub na TABLET.TV to uviedol evanjelický teológ Ondrej Prostredník.

Podľa jeho slov si však nemožno nevšimnúť skupiny, ktoré sa hlásia k zdravej spoločnosti. V tomto kontexte spomenul, že Slováci majú potrebu citlivosti a opatrnosti, ktorá sa podľa jeho názoru prejavila najmä pri početných masových protestoch v celej krajine. "Protesty boli civilizované. Na niektorých som sa zúčastnil osobne. Priznávam, niekedy som nemal dobrý pocit, pretože takéto podujatia sa dajú veľmi jednoducho vymknúť spod kontroly, no napokon sa ukázalo, že naša spoločnosť vie vyspelým a civilizovaným spôsobom prejaviť svoj názor, a to mi dáva nádej," objasnil.

Podľa Prostredníka cirkev v tejto súvislosti nie celkom naplnila svoje poslanie v rámci spoločnosti. "Cirkev nevyslala adekvátne odkazy do širšej spoločnosti a jej volanie po spravodlivosti nezachytila. Pri citlivých otázkach ako korupcia alebo zneužívanie európskych peňazí sa predstavitelia cirkvi držia v úzadí. Akoby mali vytýčené tematické línie, v ktorých si myslia, že majú prehovoriť s využitím všetkých prostriedkov, ktoré majú k dispozícii. Avšak, na druhej strane sú témy, do ktorých akoby nechceli vstupovať. Práve toto sú ale tie, kde má cirkev prehovoriť tak, aby to zarezonovalo," poznamenal v diskusii.

V rámci hodnotenia aktuálneho kalendárneho roka Prostredníka znepokojili aj témy ako Instanbulský dohovor alebo Rámec OSN pre riadenú a bezpečnú migráciu. "Znepokojilo ma, že naša spoločnosť odmieta Istanbulský dohovor, ktorý je potrebným nástrojom na riešenie domáceho násilia. Nerozumel som hystérii, ktorá sa rozpútala. Aj mnohí moji kolegovia podpisovali rôzne vyhlásenia, ktoré ale z hľadiska modernej teológie nie sú na mieste," povedal, pričom tiež zdôraznil, že ide o pomoc pre ľudí, ktorí dnes trpia kvôli násilníkom.

Ako hystériu, ktorá nemá v našej spoločnosti miesto, označil aj vášne, ktoré sprevádzali diskusie v súvislosti s Paktom OSN pre riadenú a bezpečnú migráciu. "Táto téma vyvolala nedôstojné divadlo v Národnej rade Slovenskej republiky," vyhlásil.

Prostredník ako najhlasnejšiu udalosť roka v európskom meradle označil brexit. Veľká Británia bola pre Európsku úniu podľa jeho mienky veľmi významným partnerom, ktorý zohrával v európskom spoločenstve nezastupiteľnú úlohu. "Briti vždy vedeli byť kritickí a razantní, ale aj konštruktívni, pokiaľ išlo o riešenia mnohých otázok EÚ. Výsledok referenda o brexite bol pre mňa nepochopiteľný," povedal.

Na záver Prostredník spomenul, že nie je vylúčené, že by Briti svoje rozhodnutie o brexite napokon oľutovali a zvážili. Možnosť, že by sa teraz brexit nekonal, vylúčil. "Skôr si myslím, že by to nebolo dobré. Mohlo by to viesť k radikalizácii. Veľká Británia bude musieť byť bez EÚ, EÚ zas bez Veľkej Británie. Bolo by to lepšie, ak by za 5-6 rokov občania Veľkej Británie sami zistili, že by bolo lepšie sa vrátiť," uzavrel Prostredník.

Pozrite si reláciu CD Klub s Pavlom Demešom a jeho hosťom.