P. HECHTBERGER: Slováci držia viac ako 30 miliárd eur v produktoch, ktoré nezarábajú
PREHRAŤ

P. HECHTBERGER: Slováci držia viac ako 30 miliárd eur v produktoch, ktoré nezarábajú

Trendy v investovaní sú však iné, hovoril o nich Petr Hechtberger z portálu expertnainvestovanie.sk.

Bratislava 2. februára (TABLET.TV) - O Slovákoch sa hovorí, že sú konzervatívni investori. Ak chcú pri zhodnotení svojich peňazí staviť na istotu, musia počítať s veľmi nízkymi úrokmi. Trendy v investovaní sú však iné, hovoril o nich Petr HECHTBERGER z portálu expertnainvestovanie.sk.

Slováci na klasických produktoch ako sú sporiace účty, termínované vklady, ktoré sú často úročené len desatinami percenta, stále držia viac ako 30 miliárd eur.  „Tieto produkty ľuďom peniaze nezarábajú a dlhodobo skôr strácajú na hodnote,“ zdôraznil Hechtberger s tým, že za minulý rok výrazne rástli investície do nehnuteľností. Nebolo to však len z úspor domácností. „Úroky na hypotékach sú na historických minimách, a tak si ich môže dovoliť viac Slovákov. Mnohí si za ne kupujú druhý, či tretí byt, ktorý potom prenajímajú,“ vysvetlil Hechtberger.

Rastúce investovanie do nehnuteľností na Slovensku potvrdzujú aj údaje Národnej banky Slovenska (NBS). Priemerná cena nehnuteľností na bývanie na Slovensku v 4. štvrťroku 2016 vzrástla na 1304 eur za štvorcový meter. Oproti predchádzajúcemu kvartálu tak stúpla o 0,7 % a medziročne o 5,8 %. 

Aktuálna priemerná cena bytov je podľa centrálnej banky stále o zhruba 5 % nižšia ako jej historické maximum z polovice roka 2008. Cena päťizbových bytov však už svoje maximum koncom minulého roka prekonala. Priemerná cena domov je oproti jej historicky najvyššej hodnote o viac než 16 % nižšia.

Podľa Hechtbergera kúpa bytu ako investícia je rizikovejšia. „Existuje potenciál poklesu trhu. Ceny bytov sú vysoké a úroky rekordne nízke, a to sa môže zmeniť. Podobný vývoj sme videli v rokoch 2008 a 2009,“ uviedol Hechtberger s tým, že bezpečnejšie môže byť investovanie do rastúceho trhu nehnuteľností prostredníctvom realitných fondov. „To sú dve muchy zabité jednou ranou. Investuje sa do realitného sektora a zároveň je riziko rozložené, pretože fondy investujú do viacerých realít,“ dodal Hechtberger.