P. Bálint: Rastúce ceny ropy prinesú infláciu, vyššie úroky a s nimi aj recesiu
PREHRAŤ

P. Bálint: Rastúce ceny ropy prinesú infláciu, vyššie úroky a s nimi aj recesiu

Aj lacná ropa v posledných rokoch naštartovala európsku ekonomiku. Nehrozí jej teraz spomalenie? Odpovedal Peter Bálint, partner hedžového fondu Infinity Capital Group.

Cena ropy atakuje trojročné maximum a je už na úrovni 70 dolárov za barel. 

Prvý a zásadný faktor v pozadí rastu cien ropy je, podľa Bálinta, politika členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorí sa spolu s Ruskom dohodli na zmrazení ťažby a dodávok ropy na trh. „Túto dohodu od vlani všetci dodržujú, tak aby sa do konca roku 2018 vybalansoval trh. Menej ponuky tlačí na rast cien na trhu. Ďalším dôvodom sú aj výpadky v dodávkach pre poruchy ropovodov vo Veľkej Británií a v Lýbii. Ropa sa správa tak, že aj veľmi malý výpadok alebo nárast produkcie dokáže s cenou poriadne zahýbať,“ upozornil Bálint.

Na cenu ropy však tlačia aj ďalšie faktory. Patrí medzi ne vysoký ekonomický rast vo svete i veľmi tuhá zima v USA, kde vzrástol dopyt po vykurovacom oleji. „Vplyv má aj slabnúci dolár, ktorý je k euru na úrovni trojročného minima. Platí, že ak jeho hodnota klesá, tak cena ropy stúpa,“ dodal Bálint s tým, že cena ropy je už veľmi blízko trhovej rovnováhe a v najbližších rokoch by sa mala pohybovať v rozmedzí 60-80 dolárov za barel.

„Rastúce ceny komodít sú vlastne infláciou a skôr či neskôr centrálne banky proti nej zasiahnu, zvýšia úrokové sadzby, tým vyprovokujú recesiu a potom aj ceny komodít klesnú,“ konštatoval Bálint, ktorý očakáva, že recesia by mohla prísť v rokoch 2020 až 2021.