M. Pribila: Na Slovensku už takmer štvrtinu trhu nových realít tvoria zelené domy
PREHRAŤ

M. Pribila: Na Slovensku už takmer štvrtinu trhu nových realít tvoria zelené domy

K negatívnym javom, ktoré ovplyvňujú globálnu ekonomiku v súčasnosti, nepatrí len klimatická zmena, ale aj plytvanie vodou pri výstavbe.

O tom, ako šetriť životné prostredie pri výstavbe, hovoril odborník na stavebníctvo a zakladateľ značky krtkodom Martin Pribila.

Pri výstavbe sa vo svete spotrebuje 40% energií a vyprodukuje sa 40% skleníkových plynov. Rovnako alarmujúca je, podľa Pribilu, aj spotreba vody. „Bežný rodinný dom si vyžiada 100-500,000 litrov vody počas výstavby. Je to obrovské číslo. Spotreba sa musí znížiť efektívnejším využívaním materiálov a stavebných postupov. Jedna osoba denne spotrebuje 77 litrov vody. "Pokiaľ bude všetka voda pitná, jej svetové zásoby sa rýchlo minú,“ upozornil Pribila s tým, že riešením môže byť presadzujúci sa trend zelenej výstavby a budov. „Zelené domy a ekologická výstavba tvorí v súčasnosti 20-25% novopostavených domov na Slovensku. Ukazuje sa, že ľudia tlačia na architektov a developerov, že chcú ekologicky bývať. Ľudia chcú pracovať v zelených budovách a ukazuje sa, že sú v nich aj zdravší,“ povedal Pribila.

Zelená architektúra dokáže zadržiavať vodu aj v mestách. Zelená strecha dokáže absorbovať až 170 litrov. „Pri zelenej budove v meste je úspora nákladov na úrovni 5%. Zadržiavanie vody znamená úsporu na stočnom. Navyše v lete zelená strecha prirodzene chladí a prináša to nižšie náklady na klimatizáciu,“ dodal Pribila.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.