Pred rokom sa konali parlamentné voľby – je súčasná koalícia úspešná a je opozícia alternatívou?
PREHRAŤ

Pred rokom sa konali parlamentné voľby – je súčasná koalícia úspešná a je opozícia alternatívou?

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
poslanci NR SR Veronika REMIŠOVÁ (OĽANO-NOVA) a Jaroslav PAŠKA (SNS)

Bratislava 7. marca 2017 (TABLET.TV)

     Približne pred rokom vznikla súčasná koalícia a opozičné strany živili nádej na vládu asi týždeň – bola však nová koalícia skutočne jediným možným či správnym riešením? Zdá sa totiž, že s jedným z najdôležitejších problémov, korupciou a klientelizmom, sa reálne nedarí  veľa urobiť. Zrejme aj preto sa po roku stretol predseda vlády s predstaviteľmi protikorupčných mimovládiek.
      O školstve sa vďaka štrajkom učiteľov pred voľbami hovorilo veľa, ale očakávané zlepšenie stále nenastalo. Strana ĽSNS Mariána Kotlebu sa približuje k pozícii najsilnejšej opozičnej strany, a dáva tak na frak dôvodu, prečo vznikla koalícia práve v tomto zložení.
      V kuloároch aj verejne sa čoraz viac hovorí o novej politickej strane, ktorá by mala zásadne zmeniť pomery vo vrcholovej politike. 

Veronika REMIŠOVÁ (OĽANO-NOVA)
poslankyňa NR SR
„Mne sa zdá zmena systému volieb niekoľko mesiacov pred voľbami ako obrovský diletantizmus. Pán prezident vrátil zákon do NR SR, bude na marcovej schôdzi a kým sa znova schváli, kým začne byť účinný... My teraz nevieme, ako budeme voliť županov, dozvieme sa to necelých šesť mesiacov pred voľbami. Takto sa volebné zákony neprijímajú. Ak sme chceli zmeniť volebný zákon, a je to veľká zmena - z dvojkolových na jednokolové - mali sme to urobiť krátko po voľbách s dostatočným časovým náskokom.

Jaroslav PAŠKA (SNS)
poslanec NR SR
„Z hľadiska volebných mechanizmov sú jednokolové voľby do VÚC zjednodušenie. Aj v USA sú jednokolové prezidentské voľby a nikto ich nespochybňuje. Treba si uvedomiť, že je to rovnako platný a legitímny mechanizmus. Vidím isté námietky, aj im rozumiem, lebo v druhom kole sa môžu voliči rozhodnúť, ak ich kandidát neprešiel, že posilnia niekoho ďalšieho. Robíme to však v záujme pokoja v koalícii, lebo naši partneri SMER-SD a MOST-HÍD tento volebný systém navrhli a chcú ho odskúšať. Naša pozícia je absolútne neutrálna - je také slovenské porekadlo: "Kto chce kam, pomôžme mu tam". Ak to nedopadne dobre, tak sa budeme musieť vrátiť k nejakému inému modelu.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==>
J. Paška – čo sa vám za rok podarilo a v čom by ste mohli byť úspešnejší? Je pre vás opozícia v niečom inšpirujúca?
==> V. Remišová – bol uplynulý rok pre opozíciu v niečom úspešný? Čo oceňujete na tejto koalícii a v čom by mala skvalitniť svoje vládnutie?
==> Politický život po voľbách sa začal koncom Siete – čím si to vysvetľujete?
==> Kauza Bašternák a prípad Robert Kaliňák
==> Čo považujete za kľúčové problémy slovenskej spoločnosti?
==> V pohľade na tému migrácie sa koalícia a opozícia takmer zhodnú – prečo?
==> Veľa sa hovorí o potrebe novej politickej strany - považujete ju za potrebnú? Dávate jej šancu na prienik do NR SR?
==> Podpora Kotlebovej ĽS-NS kontinuálne rastie – pritom obavy z nej boli jedným z najdôležitejších dôvodov vzniku tejto trojkoalície – kde robia ostatné politické strany chybu?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN