Téma: BREXIT
PREHRAŤ

Téma: BREXIT

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami!

HOSTIA:
Vladimír BILČÍK, Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku
Andrej FURIK, euractiv.sk

Bratislava 4. apríla 2017 (TABLET.TV)

      Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska v stredu oficiálne oznámilo Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku. K samotnému vystúpeniu krajiny z EÚ by malo dôjsť najneskôr o dva roky, teda v závere marca 2019, nie je však vylúčené ani predĺženie rokovaní, ak si to budú okolnosti vyžadovať.
      Donald Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou. O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016.
      Najprv dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie a až potom dohoda o novej podobe vzťahov medzi oboma stranami. Nebudú žiadne súbežné rokovania o oboch záležitostiach ­­­­‒ to je hlavným posolstvom návrhu pravidiel pre rokovania o tzv. brexite, ktoré v piatok na Malte predstavil predseda Európskej rady Donald Tusk. Usmernenia predstaviteľom 27 členských štátov EÚ spresňujú, že Londýn a Brusel sa musia najskôr dohodnúť na spôsobe odchodu Británie z EÚ. Predseda Európskej rady však upozornil, že "celková dohoda o právnom rámci" pre budúci vzťah medzi Britániou a EÚ by mohla byť dosiahnutá v priebehu druhej etapy rokovaní o brexite, ak dôjde k "podstatnému pokroku" v rokovaniach.
      Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla 2017.

Vladimír BILČÍK
Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA)
Katedra politológie FiF UK Bratislava
„Starostlivosť o Slovákov vo Veľkej Británii a finančné záväzky Británie voči EÚ sú dve najpodstatnejšie veci, ktoré súvisia s brexitom. Treba oddeliť rokovania o odchode, ktoré vôbec nebudú jednoduché, lebo sa môžeme dostať do situácie, že Briti by odišli o dva roky bez toho, aby mali dohodu o odchode. Čo sa týka situácie slovenských občanov v Británii, toto sa netýka len Slovákov, ale ide o to, aby sme sa v EÚ dohodli na spoločnom postupe. Treba povedať, že Briti sú otvorení a ústretoví a hovoria o reciprocite, chcú sa dohodnúť na podobnom postavení britských občanov v EÚ.”

Andrej FURIK
euractiv.sk
„To, či musí brexit Britániu bolieť, nehovorí len Robert Fico, to hovoria mnohí, len možno menej otvorene. Ale asi nikto si nepraje to, aby Británia odišla z EÚ s lepšími podmienkami, než s akými bola v EÚ, čo si myslím, že nie je ani možné. Britániu bude brexit bolieť tak či tak, či sa my budeme aktívne snažiť, aby ju bolel. Vystúpenie Británie z EÚ a ďalší osud či rozpad EÚ sú veľmi prepojené. Musíme vidieť, ako Británia odíde, krajiny EÚ budú chcieť vidieť, ako na tom bude Británia po odchode.

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> 
Krátky sumár – čo viedlo k referendu a jeho výsledku?
==> List Theresy Mayovej – je niečím prekvapujúci?
==> Aké sú pozície jednotlivých hráčov – Veľká Británia, EÚ, Škótsko, Severné Írsko (Slovensko)?
==> Aké ciele spája Veľká Británia s brexitom – môže byť jedným z následkov odchod Škótska a zjednotenie Írska?
==> Postoje hlavných svetových politikov k Brexitu – Merkelová, Hollande, Trump, Putin
==> Do akej miery je brexit inšpiráciou pre iných európskych politikov, najmú v súvislosti s tohtoročnými voľbami (Francúzsko, Taliansko, Nemecko...)?
==> Hlavné sporné body medzi Veľkou Britániou a EÚ
==> Trendy „vytrestať“ Britov za brexit – aký by mala EÚ zvoliť postoj aj vzhľadom na iné – exitové tendencie
==> Opúšťa Veľká Británia aj Európu?
==> Ako brexit ovplyvní akcieschopnosť NATO?
==> Ako brexit ovplyvní slovenský obchod s Britániou?
==> Postoje slovenských politikov voči brexitu
==> Čo čaká občanov Slovenska a iných krajín EÚ v Británii po brexite?

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN