SOCIÁLNY BALÍČEK VLÁDY: Ako sa naň pozerajú zamestnávatelia a odborári?
PREHRAŤ

SOCIÁLNY BALÍČEK VLÁDY: Ako sa naň pozerajú zamestnávatelia a odborári?

Robert Fico predstavil na prvomájovej oslave v Nitre tzv. sociálny balíček na zlepšenie životnej úrovne občanov. Ako tento projekt hodnotia partneri v tripartite - zamestnávatelia a odborári?

HOSTIA:
Rastislav MACHUNKA, viceprezident AZZZ SR a Monika UHLEROVÁ, viceprezidentka KOZ SR

Bratislava 18. mája 2017 (TABLET.TV)

      Tzv. sociálny balíček  predstavil predseda vlády Robert Fico na prvomájových oslavách v Nitre. Podľa tohto balíčka by sa vláda a NR SR mali začať zaoberať viacerými opatreniami - zvyšovanie minimálnej mzdy, zákaz sociálneho dumpingu v súvislosti so zamestnávaním pracovníkov zo zahraničia, materská dovolenka pre otcov, zvýšenie príplatku za prácu v noci a zvýšenie príplatku za prácu počas víkendov a sviatkov.
      Smer-SD chce tiež podporiť dochádzanie ľudí za prácou zavedením príspevku na presťahovanie sa. Na tento balíček reagovali aj koaliční partneri – SNS návrhom na 13. plat a MOST-HÍD zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane z 3 803 eur na 4 650 eur ročne.
      Opozícia a podnikatelia väčšinu navrhovaných opatrení odmietajú.

Rastislav MACHUNKA
viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR
„Nás prekvapil, priam šokoval, návrh tzv. sociálneho balíčka, lebo v programovom vyhlásení vlády nie je zakotvená zmena Zákonníka práce, ani takáto ambícia vlády zasahovať do legislatívy, ako to bolo napríklad pri predchádzajúcej vláde. Očakávali sme diskusiu na túto tému. Momentálne sa ekonomike darí, ale nemôžeme dať do zákona, že sa jej bude stále dariť. My sme za to, aby sme realizovali odbornú diskusiu, ktorá tu chýbala, lebo sa na politický trh dostali všetky tieto návrhy, ktoré boli prezentované. Toto je zásadná vec, proti ktorej protestujeme, proti tomu spôsobu, akým sa to deje. V rámci rokovaní predsedníctva tripartity boli zosumarizované tie návrhy, ktoré boli dovtedy prezentované v médiách a bolo nám oznámené, že vláda má ambíciu pustiť sa do Zákonníka práce, čo sme my odmietli. Neboli prezentované žiadne konkrétne čísla, čo je základný predpoklad rokovania, ani žiadne dopady.

Monika UHLEROVÁ
viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR
„Dlhodobo presadzujeme také opatrenia aj smerom k vláde, ktoré by umožňovali zlepšiť životnú úroveň zamestnancov a občanov, ktorých reprezentujeme. Vítame opatrenia pokiaľ sa týkajú zvyšovania platov a zlepšovania pracovných podmienok. Vychádzame z makroekonomických ukazovateľov, ktoré sú poskytované Národnou bankou Slovenska, Eurostatom alebo Štatistickým úradom SR. Keď pripravujeme vlastný návrh na zvyšovanie minimálnej mzdy, musíme vychádzať aj z aktuálneho stavu ekonomiky na Slovensku a ten ukazuje, že ekonomika je vo veľmi dobrých číslach a dáva priestor na rast miezd aj minimálnej mzdy. Dáva priestor aj na to, aby sa zamestnancom zvyšovala mzda aj prostredníctvom tých návrhov, ktoré predložila vládna koalícia. Odporúčanie európskeho výboru pre sociálne práva je, že minimálna mzda by mala byť prinajmenej na úrovni 60 percent priemernej mzdy. My sme vyšli s návrhom, ktorý je kompromisom voči zamestnávateľom, aby v roku 2018 bola na úrovni 50 percent priemernej mzdy.”

KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> Základné ciele tzv. sociálneho balíčka a ako vznikol? Po prerokovaní v tripartite? Rokujete na tripartite o týchto návrhoch?
==> Jednotlivé body a postoje zamestnávateľov a odborárov:

  • zvyšovanie minimálnej mzdy 
  • zákaz sociálneho dumpingu v súvislosti so zamestnávaním pracovníkov zo zahraničia
  • materská dovolenka pre otcov
  • zvýšenie príplatku za prácu v noci a zvýšenie príplatku za prácu počas víkendov a sviatkov
  • zavedenie príspevku na presťahovanie sa
  • povinný 13. a vraj aj 14. plat
  • zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane z 3 803 eur na 4 650 eur ročne

==> Postoje zamestnávateľov a odborárov aj k samotnej myšlienke tripartity – RÚZ a AZZZ spochybňujú priebeh rokovaní  tripartity a nevylučujú, že budú tieto rokovania bojkotovať.

MODERÁTOR:
Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY:
Róbert KOTIAN