KAVIAREŇ NA PATRÓNKE: S politológom Samuelom Abrahámom o magickom roku 1989 a tom, čo mu predchádzalo
PREHRAŤ

KAVIAREŇ NA PATRÓNKE: S politológom Samuelom Abrahámom o magickom roku 1989 a tom, čo mu predchádzalo

Pozývame vás do Kaviarne na Patrónke. Sledujte novú reláciu Róberta Kotiana a jeho hostí.

Pred tridsiatimi rokmi padol východný komunistický blok, ktorý mal trvať na večné časy a nikdy inak. V krajinách bývalej Varšavskej zmluvy sa skončila vláda jednej strany a postupne sa uskutočnili slobodné voľby, začali sa demokratické a trhové procesy v politike, ekonomike, justícii…, dovtedy nepredstaviteľné. Bez zmien v Sovietskom zväze, bez personálnych zmien vo vedení Komunistickej strany Sovietskeho zväzu by však boli nereálne.

Akú rolu pri týchto reformách a zmenách zohral Michail Gorbačov, ako sa mohol človek s takými reformnými názormi dostať do vedenia KSSZ a ZSSR, bolo možné reformovať sovietsky ekonomický systém bez zmeny politického systému? Bol Západ pripravený na tento kolaps ostbloku? Aké procesy prebiehali v krajinách za železnou oponou, čo rozhodlo, že sa ostblok zrútil, aké pozície zaujímali západní lídri, najmä Ronald Reagan a Margaret Thatcherová...


O týchto a mnohých ďalších otázkach hovoríme s politológom, rektorom Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií Samuelom Abrahámom.