ZÁZNAM: Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej

Pozrite si záznam.

Štefánik: Prezidentka sa pridala k iniciatíve Sto ruží pre Štefánika


      Bratislava 20. júla (TASR) - Osobnosť Milana Rastislava Štefánika pripomína v Prezidentskej záhrade ruža odrody Generál Štefánik. V pondelok ju slávnostne zasadila prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pridala sa tak k spomienkovému projektu Sto ruží pre Štefánika, ktorý po celom Slovensku realizuje Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika (SMRŠ).
      "Som veľmi rada, že táto špeciálna ruža bude nielen skrášľovať prezidentskú záhradu, ale zároveň bude návštevníkom pripomínať túto veľmi dôležitú historickú osobnosť. Človeka, ktorý bol nielen veľmi vzdelaný, ale aj veľmi húževnatý a pomohol pri vzniku Československa," skonštatovala prezidentka pri preberaní certifikátu. Ružu vysadila deň pred výročím narodenia Štefánika, ktorým sa zároveň končí Rok Milana Rastislava Štefánika.
      "Táto ruža bola vyšľachtená českým šľachtiteľom Böhmom v roku 1931 na znak úcty a pamiatky voči zakladateľovi československého štátu," uviedol predseda SMRŠ Peter Novotňák, ktorý prezidentke zároveň odovzdal certifikát o pravosti ruže.
      V rámci iniciatívy Sto ruží pre Štefánika bolo podľa Novotňáka dosiaľ vysadených asi 75 ruží. Nachádzajú sa napríklad pri Mohyle M. R. Štefánika, v Brezovej pod Bradlom či Ivanke pri Dunaji.