ZÁZNAM: TK ministra zdravotníctva V. Lengvarského o aktuálnych opatreniach
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK ministra zdravotníctva V. Lengvarského o aktuálnych opatreniach

Pozrite si záznam.

V. Lengvarský: COVID automat nie je dogma, môže sa meniť


      Bratislava 13. mája (TASR) – Nový COVID automat nie je žiadnou dogmou. Ide o živý materiál. S vývojom epidemiologickej situácie aj s počtom zaočkovaných sa bude meniť. Vo štvrtok na to upozornil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).
      „To, že je teraz prijatý, neznamená, že práce na ňom sa zastavili,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva s tým, že budú pokračovať. Ľudí opätovne vyzval na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Zdôraznil, že len tento krok urýchli uvoľňovanie opatrení, možnosť cestovania a ochráni ľudí tak, aby sa Slovensko vyhlo tretej vlne pandémie. Poukázal na dostatok očkovacích látok od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna.
      Šéf Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) Matej Mišík uviedol, že v rámci COVID automatu ide o jeho tretiu verziu. Prináša samostatnú testovaciu stratégiu či spresňuje, kedy a akými testami sa má testovať. Hovorí aj o národnom limite, ktorého cieľom je primárne chrániť zdravotnícky systém.
      Poznamenal, že pri zhoršovaní epidemiologickej situácie prídu opatrenia bez ohľadu na regióny. Zapnú sa od istej úrovne. Keď počet hospitalizovaných presiahne 1500 osôb, tak nebudú môcť byť žiadne okresy v nižšej farbe, ako je ružová. Po novom sa bude brať do úvahy len akútny počet hospitalizovaných.
      COVID automat po novom prináša zmierňovanie viacerých obmedzení, napríklad pri konaní sa verejných bohoslužieb, návštevách fitnes či wellness zariadení, kúpeľov a akvaparkov, kde sa zvyšuje doterajší limit návštevníkov, prístupnejšie budú aj návštevy hospitalizovaných v nemocniciach.
      Rovnako sa zmierňujú aj opatrenia pri organizácii športových súťaží. V interiéroch reštaurácií si budú môcť hostia posedieť už vo fáze druhého stupňa ostražitosti, za jedným stolom budú môcť sedieť najviac štyri osoby.