ZÁZNAM: TK ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milana Krajniaka

Pozrite si záznam.

Zamestnanci sociálnych služieb dostanú mimoriadnu finančnú odmenu


      Bratislava 28. júla (TASR) - Zamestnancom zariadení sociálnych služieb (ZSS), centier pre deti a rodiny, ale i zamestnancom sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately vyplatí Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR mimoriadnu finančnú odmenu za ich výnimočné nasadenie počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informoval šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) a štátna tajomníčka ministerstva Soňa Gaborčáková. Odmeny budú v dvoch výškach podľa úväzku, rezort ich zafinancuje z programu REACT-EÚ.
      Ako vyčíslil minister, odmeny dostane celkovo 46.463 zamestnancov, dokopy to bude približne 31,5 milióna eur. Zamestnanci, ktorí počas druhej vlny pandémie pracovali na polovičný či vyšší úväzok, dostanú 500 eur v hrubom, a teda 422 eur v čistom. Tí, ktorí v tomto období pracovali za nižší než polovičný úväzok, dostanú mimoriadnu odmenu 250 eur v hrubom, teda 216 eur v čistom.
      Krajniak aj Gaborčáková vyzdvihli, že sociálni pracovníci pracovali počas druhej vlny pandémie pod mimoriadnym tlakom, keď bolo často badať na týchto zamestnancoch i prejavy duševnej choroby. Minister podotkol, že rezort sa snažil pomáhať zariadeniam aj požičiavaním kyslíkových koncentrátorov či preplácaním vitamínu D3. "Najviac však pomohla obetavá starostlivosť ľudí v ZSS, ktorí často museli byť týždne zavretí v karanténach s klientmi," okomentoval Krajniak.