ZÁZNAM: TK o 10. ročníku Slovak Press Photo
PREHRAŤ

ZÁZNAM: TK o 10. ročníku Slovak Press Photo

Pozrite si záznam.

Hlavná cena 10. ročníka súťaže Slovak Press Photo poputuje D. Stehlíkovi


      Bratislava 16. augusta (TASR) - Hlavná cena Grand Prix jubilejného 10. ročníka Slovak Press Photo poputuje Danielovi Stehlíkovi za samostatnú fotografiu zo série #SpoločnáZodpovednosť. Do súťaže sa prihlásilo 157 fotografov, ktorí dovedna zaslali 1322 snímok. Mená všetkých finalistov zverejní organizátor najneskôr týždeň pred slávnostným odovzdávaním cien, ktoré sa uskutoční 24. septembra v Bratislave. TASR o tom informovala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.
      Porota výrazne pozitívne hodnotila súťažné práce od študentov a mládeže do 26 rokov, z ktorej vzišla aj hlavná cena. „Cenu sme udelili podľa kvality fotografie v kategórii Aktuality a zároveň vzhľadom na vplyv, ktorý má táto téma na život spoločnosti," uviedol predseda poroty Kadir van Lohuizen. Ako dodal, aj na Slovensku je evidentný celosvetový trend nástupu novej generácie fotografov, ktorých pohľad a vnímanie reality bežných dní je značne odlišný od toho, na čo doteraz boli ľudia zvyknutí.
      Do súťaže sa prihlásilo 157 fotografov, ktorí dovedna zaslali 1322 snímok, z toho 146 sérií a 87 samostatných fotografií. „Sme veľmi radi, že aj napriek následkov celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19, ktorej následkom zažilo Slovensko niekoľkomesačný lockdown a kultúrne či športové podujatia prakticky úplne zmizli na dlhú dobu z nášho života, sme prijali ohromné množstvo prihlásených fotografií,“ zhodnotila riaditeľka súťaže.
      Medzi súťažnými prácami dominovala najmä téma pandémie ochorenia COVID-19 a protivládnych demonštrácií proti prijatým opatreniam. Veľké množstvo súťažiacich mapovalo vo svojich fotografických prácach rôzne sociálne problémy, otázky chudoby a sociálneho vylúčenia doma i v okolitých krajinách. Porota vyjadrila veľkú spokojnosť s kategóriou. Každodenný život a s medzinárodnou kategóriou Dlhodobý dokument, ktorých úroveň podľa riaditeľky súťaže výrazne presahovala úroveň ostatných kategórií.
      Členmi poroty boli tento rok Kadir van Lohuizen (člen NOOR Agency, Holandsko), Azu Nwagbogu (AAP, Nigéria), Jindřich Štreit (fotograf a pedagóg, ČR), Roman Vondrouš (fotograf, ČTK, ČR) a Jana Hojstričová (fotografka a pedagogička, SR), ktorá je zároveň garantkou projektu. Hodnotenie prebehlo v dňoch 14. až 15. augusta.
      Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v deviatich súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Portrét, Šport, Príroda a životné prostredie, Svet umenia a kultúry, Mladí fotografi do 26 rokov a študenti (medzinárodná kategória), Dlhodobý dokument (medzinárodná kategória) a v medzinárodnej kategórii Každodenný život. Osobitnou kategóriou je Grant Bratislavy, tento rok je jeho témou „Bratislava – mesto na Dunaji“. Porota každoročne udeľuje aj cenu Mladý talent roka.
      Po slávnostnom odovzdaní cien sa uskutoční výstava prác všetkých finalistov a víťazov jednotlivých súťažných kategórií vo verejnom priestranstve Vajanského nábrežia v Bratislave v termíne 24. septembra do 31. októbra.