ZÁZNAM: Brífing ministra obrany J. Naďa
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Brífing ministra obrany J. Naďa

Pozrite si záznam.

J. Naď: Nakupujeme techniku, ktorá je prioritná a nevyhnutná


      Bratislava 8. septembra (TASR) - Vláda prijala dôležité strategické rozhodnutie, komentoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) schválený začiatok obstarávania pásovej techniky a bojových obrnených vozidiel 8x8. Odhadované náklady predstavujú dve miliardy eur. Predloženie vyhodnotenia ponúk na vládu predpokladá na jar. Očakáva zapojenie veľkého počtu krajín. Deklaroval snahu o čo najväčšiu transparentnosť. Uviedol to počas stredajšieho rokovania vlády.
      Bez danej techniky by podľa Naďa nebolo možné naplniť cieľ o  využívaní ťažkej mechanizovanej brigády. "Ideme robiť to, čo nám odporúčajú aj naši spojenci na základe prečítania si našich plánov a stavu ozbrojených síl. Ideme do tej techniky, ktorá je prioritná a nevyhnutná," vyhlásil. Poznamenal, že nepozná krajinu, ktorá nemá bojové obrnené vozidlá 8x8. So spôsobom nákupu 8x8 začatým bývalou vládou sa podľa svojich slov nestotožnil.
      Rozhodnutie vlády ocenil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko. "Je to skutočne prvý reálny zásadný krok k vybudovaniu nášho záväzku v rámci kolektívnej obrany. Aktuálny stav prevádzkyschopnosti techniky je už nie zo strednodobého, ale krátkodobého hľadiska neudržateľný. Technika, ktorá má viac rokov ako posádky, ktoré ju obsluhujú, na ktorú je ťažko dostať náhradné diely a ktorá nemá na bojisku požadované spôsobilosti a schopnosť interoperability s partnermi, je v podstate mrhanie zdrojov," skonštatoval.
      Ministerstvo obrany SR dostalo v stredu od vlády mandát na nákup 152 kusov pásovej techniky. Predpokladané náklady na projekt predstavujú 1,739 miliardy eur s DPH, z toho samotné vozidlá by mohli stáť 1,447 miliardy eur. Zároveň bol schválený aj nákup 76 bojových obrnených vozidiel (BOV) 8x8. Náklady zahŕňajúce aj logistickú podporu, muníciu a infraštruktúru majú predstavovať 332 miliónov eur s DPH. Obstarávania sa majú uskutočniť formou vláda - vláda.