ZÁZNAM: J. Naď: Vojenská zotavovňa by mohla byť zrekonštruovaná do roku 2025
PREHRAŤ

ZÁZNAM: J. Naď: Vojenská zotavovňa by mohla byť zrekonštruovaná do roku 2025

Pozrite si záznam.

Kaluža 1. apríla (TASR) – Vojenská zotavovňa Granit na Zemplínskej šírave v katastri obce Kaluža v okrese Michalovce by mohla byť po rekonštrukcii opäť v užívaní v roku 2025. Komplexnú obnovu objektu zo 70. rokov 20. storočia s predpokladanými finančnými nákladmi vo výške približne 20 miliónov eur chce rezort obrany financovať z vlastných zdrojov. V piatok o tom médiá informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).
      "Urobíme z tohto hotela hotel celoročný. Budeme tu mať kongresové centrum, športoviská, športovú halu, wellness centrum, budú ich môcť využívať ľudia na základe objednania, široká verejnosť. Zároveň to prepojíme aj s Duklou Banská Bystrica, budú to využívať aj naši špičkoví športovci," predstavil víziu rekonštrukcie.
      Stavebný zámer počíta s využívaním solárnej energie i dažďovej vody, strechy na viacerých traktoch majú byť zelené. Podľa Naďa chce rezort projektovú dokumentáciu k rekonštrukcii začať obstarávať "v najbližších týždňoch", jej finálnu podobu predpokladá získať na prelome rokov 2022 a 2023. "Následne, začiatkom budúceho roka, pevne verím, že začneme komplet rekonštrukciu tohto hotela," doplnil minister s tým, že i keď je rezort pripravený hradiť projekt z vlastného rozpočtu, chce sa, najmä na zelené prvky architektúry, uchádzať o financie z eurofondov.
      Podľa slov riaditeľa Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany (BARMO) Branislava Ilkoviča je predpoklad, že kapacita zrekonštruovaného hotela sa z približne 120 lôžok vzhľadom na aktuálne platné architektonické normy zredukuje na 70 percent. "Dôjde ku kompletnej rekonštrukcii aj priestorov vnútorných, to znamená, že sa budú izby otvárať, robiť sa takzvané apartmány," ozrejmil. Ako tiež doplnil, od roku 2019, keď sa hotel uzavrel a prešiel zo správy rezortnej akciovej spoločnosti Horeza pod BARMO, sa v ňom vykonalo niekoľko sanačných prác, súvisiacich najmä s pretekajúcimi strechami.
      Naď na brífingu zároveň informoval, že za bývalých vlád od roku 2014 sa všetky okolité pozemky patriace rezortu nevýhodne rozpredali. Okrem pozemku pod objektom hotela a prislúchajúcim parkoviskom tak ministerstvo obrany aktuálne v okolí vlastní len približne päť metrov široký prístup k vode Zemplínskej šíravy. Rekonštrukcia tak má tiež za cieľ umožniť po tomto priestore prístup k vode aj širokej verejnosti.