ZÁZNAM: M. Bahelka: Ak sa ADZS nedohodne s poisťovňami, hrozí kolaps zdravotnej prepravy
PREHRAŤ

ZÁZNAM: M. Bahelka: Ak sa ADZS nedohodne s poisťovňami, hrozí kolaps zdravotnej prepravy

Pozrite si záznam.

Trenčín 3. mája (TASR) – Ak sa Asociácia dopravnej zdravotnej služby (ADZS) nedohodne s poisťovňami o zvýšení platieb na tento rok, hrozí jej kolaps. Tisíce pacientov budú mať problém dostať sa na vyšetrenia k lekárom či na operácie. V utorok to povedal predseda Asociácie dopravnej zdravotnej služby Michal Bahelka.
      Asociácia dopravnej zdravotnej služby aktuálne upozorňuje, že negatívny vývoj rokovaní so zdravotnými poisťovňami o zmluvách môže spôsobiť, že v priebehu najbližších dní budú výrazne obmedzené prevozy pacientov dopravnými zdravotnými službami v rámci celého Slovenska.
      „Denne prevážame tisíce pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami, prepravujeme pacientov dialyzačného programu, ľudí na plánované vyšetria alebo do domáceho liečenia. Ak by sme museli zredukovať počty prevozov, ľudia sa nebudú mať ako dostať na plánované vyšetrenia alebo na operácie do nemocníc. Následky tohto kroku si ťažko predstaviť, stále však verím, že štát túto situáciu nedopustí a predstavitelia zdravotných poisťovní prídu s návrhom podmienok, ktoré nebudú pre dopravné zdravotné služby likvidačné,“ skonštatoval Bahelka s tým, že pôvodné zmluvy s poisťovňami platili do konca marca.
      Výrazný nárast cien pohonných látok, mzdových nákladov a energií je podľa neho pre väčšinu prevádzkovateľov dopravných zdravotných služieb neudržateľný. ADZS preto vyzýva predstaviteľov zdravotných poisťovní, aby začali urýchlene konať a ponúkli spoločnostiam poskytujúcim dopravné zdravotné služby adekvátne zmluvné podmienky a zabránili tak kolapsu sektora.
      Podľa podpredsedu asociácie Ernesta Cabana došlo k nárastu cien pohonných látok, energií i prevádzkových nákladov. Aj napriek opakovaným diskusiám s predstaviteľmi zdravotných poisťovní sú nové podmienky pre dopravcov neakceptovateľné.
      „Napríklad navrhovaná výška mesačných úhrad realizovaných výkonov od Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) je nižšia, ako bola v roku 2021. Pre porovnanie, v Českej republike sa v porovnaní s minulým rokom zvýšili platby o deväť percent, my požadujeme dve percentá. V prípade, ak nepríde k okamžitej náprave, budú jednotliví prevádzkovatelia ambulancií dopravnej zdravotnej služby nútení obmedziť svoju prevádzku,“ doplnil Caban.