ZÁZNAM:  Kolíková sa zaoberá reakciou šéfa Okresného súdu Bratislava III na postup NAKA
PREHRAŤ

ZÁZNAM: Kolíková sa zaoberá reakciou šéfa Okresného súdu Bratislava III na postup NAKA

Pozrite si záznam.

Bratislava 18. mája (TASR) - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa zaoberá reakciou predsedu Okresného súdu (OS) Bratislava III Romana Fitta na postup vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Uviedla to po stredajšom rokovaní vlády. Príslušníci NAKA-východ sa mali 25. apríla dožadovať na súde spisu obvinených Ľudovíta M. a Borisa B.
      Ministerka situáciu hodnotí z dvoch pohľadov. "Prvý je procesno-právny. Ako prebiehal celý úkon zo strany orgánov činných v trestnom konaní a či boli alebo neboli splnené podmienky na vydanie listiny. A k tomu si dovolím sa nevyjadrovať," podotkla. Predpokladá, že môžu existovať prípady, keď má vyšetrovateľ priestor, aby zaistil veci aj na súde.
      "Druhý pohľad je, ako sa k tomu postavil súd, osobitne predseda súdu s ohľadom na všetky právomoci a povinnosti, ktoré má," doplnila. Ako ďalej uviedla, zbiera k tomu podklady, súčasťou ktorých je aj stanovisko predsedu súdu.
      Exšéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít M. a exnámestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris B. sú obvinení zo zločinov krivého obvinenia, výpovede a prísahy. Stíhaní sú na slobode, vinu odmietajú. Prípad sa má týkať skutku, pre ktorý sú obvinení bývalý riaditeľ SIS Vladimír P. a podnikateľ Zoroslav K. Ten uzavrel aj v tomto prípade s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) dohodu o vine a treste.