RAŠI o nevyužitej šanci pre Košice, pokute Matovičovi a schôdzi NR SR
PREHRAŤ

RAŠI o nevyužitej šanci pre Košice, pokute Matovičovi a schôdzi NR SR

Ak má niekto dostatok peňazí, tak si za tisíc eur pokuty urobí politický marketing za mnohotisíc eur, upozornil v TABLET.TV poslanec a primátor Košíc Richard Raši.

Bratislava 15. februára (Teraz.sk) – Mimoriadna schôdza Národnej rady, na ktorej chce opozícia odvolávať premiéra Roberta Fica je zbytočná, mandátový a imunitný výbor parlamentu bude rokovať o novej pokute pre Igora Matoviča. Neúspech novely zákona o meste Košice v druhom čítaní v parlamente možno nadlho zmaril šancu redukovať mimoriadne vysoký počet mestských častí. O týchto témach diskutoval v TABLET.TV predseda mandátového a imunitného výboru Národnej rady (NR) SR a zároveň primátor Košíc Richard Raši (Smer-SD).

Novela zákona o Košiciach v parlamente neprešla o jeden hlas, Raši to hodnotí ako nedorozumenie v koalícii. Jej cieľom bolo preniesť rozhodovanie o počte mestských častí na košické zastupiteľstvo, ktoré by ho následne mohlo redukovať. „U nás v Košiciach je 22 mestských častí a na ich chod ide osem miliónov eur ročne. Navrhoval som redukovať počet mestských častí aspoň na polovicu. Ušetrili by sme aspoň polovicu z tých ôsmich miliónov,“ vysvetľuje Raši. Každá mestská časť má totiž vlastného starostu, zastupiteľstvo, aj úrad. Pre porovnanie, Bratislava, ktorá má približne o 200.000 obyvateľov viac ako Košice, má 17 mestských častí. Aj to je podľa Rašiho veľa, ale stále je to o päť menej, ako v jeho meste.

Viac čítajte tu