KLUS: Migračný pakt dáva Lajčákovi šancu odísť z vlády
PREHRAŤ

KLUS: Migračný pakt dáva Lajčákovi šancu odísť z vlády

Ak by sme aj globálny migračný rámec podporili, praktické dôsledky by boli z krátkodobého hľadiska nulové. Ale do budúcnosti by sme zaviazali k niečomu, čo nemôžeme dodržať, povedal M. Klus (SaS).

Bratislava 5. decembra (Teraz.sk) – Postoj Slovenska ku Globálnemu migračnému paktu OSN dáva ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi šancu odísť z vlády so vztýčenou hlavou a z principiálnych dôvodov. Ak ale chcel opustiť vládny kabinet, mal na to viacero príležitostí už v minulosti. V diskusii na TABLET.TV to v utorok 4. decembra povedal poslanec SaS Martin Klus.

„Myslím si, že minister Lajčák pochopil, že toto je ideálna exitová stratégia z tejto vlády,“uviedol Klus. Dodal, že migračný pakt je do istej miery aj Lajčákove „dieťa“, keďže sa na jeho príprave podieľal ako predseda Valného zhromaždenia OSN. 

Táto skutočnosť bola podľa Klusa všeobecne známa. „Postup mali mať v rámci Smeru-SD, ale aj vládnej koalície dohodnutý už dopredu, obzvlášť, ak pán minister vedel o akú citlivú záležitosť ide napríklad pre koaličného partnera, SNS, ale aj pre časť Smeru-SD,“ upozornil.

Podľa Klusa prebehlo rokovanie parlamentu o uznesení k tejto téme v príliš emotívnej atmosfére a bez toho, aby už boli známe výsledky analýzy ministerstva zahraničných vecí ohľadom právnej záväznosti dokumentu, či významu účasti na konferencii v Marrákeši.

Viac čítajte tu.