RUŽIČKA: Ráno po akomkoľvek brexite vyjde slnko nad Európou aj Britmi
PREHRAŤ

RUŽIČKA: Ráno po akomkoľvek brexite vyjde slnko nad Európou aj Britmi

Všetci favoriti volieb nového predsedu Konzervatívnej strany sú oproti Therese Mayovej ďalej v tom, nakoľko sú ochotní opustiť EÚ bez dohody, povedal v Tablet.tv štátny tajomník MZVaEZ F. Ružička.

Bratislava 12. júna (Teraz.sk) – Hoci by lídri 27 štátov Európskej únie (EÚ) určite radšej privítali zrušenie brexitu alebo odchod Veľkej Británie na základe vyrokovanej dohody, Únia sa podľa štátneho tajomníka rezortu zahraničných vecí Františka Ružičku už tri roky pripravuje a je schopná reagovať na akýkoľvek variant brexitu. 

„Myslím si, že z celého tohto vývoja netreba robiť pre občanov a zvlášť podnikateľov drámu, lebo vieme, čo máme robiť. Vieme, čo nastane v prípade odchodu bez dohody, aj v prípade odchodu s dohodou. Sme na tieto veci, či už ako Európska únia, alebo ako Slovensko, pripravení,“ povedal v diskusii na Tablet.tv.

Na úrovni Európskej únie bolo podľa neho pre prípad tvrdého brexitu bez dohody prijatých niekoľko desiatok právnych aktov, na túto možnosť reagovalo aj Slovensko schválením špeciálneho brexitového zákona, ale tiež vytvorením medzirezortnej koordinačnej skupiny a sériou vládnych nelegislatívnych opatrení. „Najdôležitejší krok bol Lex brexit, ktorý na základe recipročnej dohody s Veľkou Britániou garantuje našim občanom vo Veľkej Británii aj v prípade tvrdého brexitu rovnaké práva, aké my garantujeme občanom Veľkej Británie u nás,“povedal Ružička.

 

Viac si prečítajte TU