BUGÁR: Most môže kandidovať sám alebo formou volebnej strany s SMK
PREHRAŤ

BUGÁR: Most môže kandidovať sám alebo formou volebnej strany s SMK

Osobne si myslím, že pani Jankovská by mala odstúpiť a povedať, že už nebude sudkyňou. Už na základe týchto informácií, povedal v TABLET.TV predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Bratislava 8. októbra (Tablet.tv) –Most-Híd nepôjde do parlamentných volieb formou koalície so Stranou maďarskej komunity (SMK), ešte stále však nie je pasé myšlienka, že by reprezentanti oboch subjektov kandidovali na listine špeciálnej volebnej strany, akou bola v minulosti napríklad SDK, neskôr transformovaná na SDKÚ-DS. V diskusii na Tablet.tv to naznačil predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Na poznámku, že na Slovensku zrejme nie je dosť voličov maďarskej národnosti na to, aby do parlamentu sami dostali dve národnostné strany, Bugár reagoval, že pre Most-Híd sú dve možné cesty.

Prvá je kandidovať samostatne, pokúsiť sa osloviť aj iné menšiny, napríklad Rómov a Rusínov a osloviť tiež Slovákov. Aktivizovať svojich funkcionárov od vládnej až po samosprávnu úroveň. „Dohodli sme sa s niektorými rómskymi predstaviteľmi, Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou a niektorými ďalšími nezávislými osobnosťami. Máme veľmi aktívnych Rusínov. Ak si každý predstaviteľ strany urobí svoju prácu, či už tí, ktorí sú vo vládnych funkciách, nie iba ministri, ale aj štátni tajomníci, alebo poslanci, starostovia, potom urobíme tých päť percent a niečo aj sami,“ povedal Bugár.

Dodal, že si riziko prepadu hlasov a straty zastúpenia národnostných menšín v parlamente uvedomujú a aj preto stále nezabuchli dvere za možnosťou spolupráce s SMK. Nie však na báze klasickej koalície. „Na to by sme potrebovali prekročiť nie päť, ale až sedem percent na vstup do parlamentu. To by sme zbytočne hazardovali. Druhá možnosť je vytvoriť spoluprácu s predstaviteľmi SMK a ísť formou volebnej strany,“ povedal Bugár. Kandidáti oboch subjektov by v takom prípade išli do volieb na kandidátnej listine tretej, volebnej strany a na vstup do parlamentu by im stačilo prekonať päťpercentný prah.

Viac čítajte tu.