J. KIŠŠOVÁ: Šanca na koalíciu zmeny sa nezahadzuje a nepodmieňuje
PREHRAŤ

J. KIŠŠOVÁ: Šanca na koalíciu zmeny sa nezahadzuje a nepodmieňuje

Nebolo podstatné, či Demokratická strana dostane jedno alebo tri percentá, ale to, že by neskôr mohli chýbať stranám, ktoré sa do NRSR prebojujú, vysvetlila J. Kiššová svoje rozhodnutie nekandidovať.

Bratislava 5. marca (Teraz.sk) – Strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí by sa podľa bývalej poslankyne za SaS Jany Kiššovej mali v prvom rade dohodnúť na rozumnej, spoľahlivej, zodpovednej, konzistentnej a trvalo udržateľnej koalícii. „Ľudia majú obrovské očakávania. Nachádzame sa na prahu veľkej zmeny. Toto je šanca, ktorá sa nezahadzuje a nepodmieňuje menej dôležitými vecami. Napríklad, nech dajú do programového vyhlásenia len prieniky programov, to, na čom sa zhodnú. A to, na čom sa nevedia zhodnúť, odsunú na neskôr,“ povedala Kiššová v Tablet.tv.

„Stojíme pred otázkou, či vymeníme mafiánske beztrestné praktiky za serióznu slušnú vládu, alebo sa budeme doťahovať za nájomné byty a ďalšie veci. Je dôležité postaviť túto vládu na kompromise,“ povedala Kiššová.

Ona sama na jeseň 2019 spolu so skupinou poslancov okolo Ľubomíra Galka odišla z SaS a pôvodne mala byť v parlamentných voľbách líderkou Demokratickej strany (DS). Napokon sa však rozhodla vôbec nekandidovať a pred samotnými voľbami svojim voličom odporučila voliť SaS. „Bolo to komplikované a možno ťažko čitateľné,“ priznáva. Z SaS odišla podľa vlastných slov kvôli vnútrostraníckym sporom a šancu pokračovať v DS považovala za reštart.

Za reálnu cestu, ako sa zapojiť do politiky zmeny, však považovala ponuku Igora Matoviča, ktorý chcel členom DS dať k dispozícii 15 miest na kandidátke OĽaNO. Keď to DS väčšinovo odmietla a chcela ísť do volieb samostatne, Jana Kiššová žiadala aby strana v prípade nízkych preferencií z volebného boja ešte pred voľbami odstúpila, aby hlasy opozičných voličov neprepadli.

„Bola som presvedčená, že vzhľadom na krátkosť času do volieb bolo rozhodnutie neprijať Matovičovu ponuku pre DS politicky likvidačné. Na rozhodnutie ísť samostatne som reagovala tým, že dobre, poďme teda samostatne, aj keď podľa mňa nemáme žiadnu šancu, ale je dôležité, aby sa postavila alternatíva Smeru-SD a netrieštili sa hlasy,“ konštatuje Kiššová. „Povedala som, že ja budem prvá koncom januára alebo vo februári apelovať na odstúpenie strany z volieb, lebo je irelevantné, či my uhráme jedno, dve alebo tri percentá, ak tým budeme trieštiť hlasy. Ale ani tento názor nezískal väčšinu. Ak v takýchto zásadných veciach nemáte ľudí za sebou, jednoducho nemôžete viesť kandidátku,“ dodala na margo svojho rozhodnutia rezignovať na post volebného lídra DS a do volieb vôbec nekandidovať.

Ak by to neurobila a DS by pod jej vedením dosiahla namiesto 0,14 percenta výsledok povedzme na úrovni dvoch či troch percent, do parlamentu by podľa nej aj tak nepostúpila, ale možno by tým pádom chýbali hlasy na postup do NR SR iným stranám. Napríklad Za ľudí prekročilo prah vstupu do parlamentu len o 0,77 percenta a SaS o 1,22 percenta.

Viac čítajte tu.