KOLLÁR: Víťazstvo OĽaNO a zrušenie šibačky by pred rokom čakal málokto
PREHRAŤ

KOLLÁR: Víťazstvo OĽaNO a zrušenie šibačky by pred rokom čakal málokto

Môžeme sa veľmi podrobne pozrieť na to, aký priebeh epidémie po vykonaní určitých krokov v Čechách zaznamenali a vieme sa z toho poučiť, povedal v TABLET.TV predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina).

Bratislava 17. apríla (Teraz.sk) – Ak by niekto v decembri minulého roka predpovedal, že parlamentné voľby vyhrá hnutie OĽaNO so ziskom viac ako 25 percent hlasov, zruší veľkonočnú šibačku a Boris Kollár s tým bude súhlasiť, dôveru lídra hnutia Sme rodina by rozhodne nezískal. „Asi by som takému človeku odporučil nejakého odborníka, lekára, psychológa, možno psychiatra. Určite by som tomu neveril,“ priznal Kollár v diskusii na Tablet.tv.

Aj tento príklad podľa predsedu parlamentu ilustruje, v akej komplikovanej dobe nová vláda nastupuje. „Dobrá správa je, že sme vyskladali vládu, zlá, že tep života nám tu určuje pandémia,“ poznamenal Kollár.

V tejto súvislosti zopakoval, že oceňuje rýchlosť, s akou prijímali opatrenia na zníženie mobility obyvateľov tak predstavitelia samosprávy, napríklad bratislavský primátor Matúš Vallo a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS), ako aj bývalý premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). „Možno urobili aj chyby, lebo kto robí, robí aj chyby. Tie sme sa snažili ako nová vláda odstrániť a celé to vylepšiť. Podľa mňa to Igor Matovič zvláda veľmi dobre,“ tvrdí Kollár.

Hoci chápe záujem podnikateľov na rýchlejšom otváraní ekonomiky, životy ľudí majú podľa Kollára prednosť a preto je dôležité všetky kroky dôkladne zvážiť. Dodal, že premiér Igor Matovič (OĹaNO) má konkrétny plán postupu zverejniť na budúci týždeň.

Určitý časový odstup od Ćeskej republiky, ktorá už začala zavádzať do praxe prvé uvoľnenia opatrení, podľa Kollára dáva Slovensku šancu poučiť sa a vyhnúť sa prípadným chybám. „Môžeme sa veľmi podrobne pozrieť na to, aký priebeh (epidémie) po vykonaní určitých krokov zaznamenali. Vieme sa z toho poučiť, prípadne ich vieme obísť, ak by to malo nejaké fatálne následky,“ povedal Kollár. „Situácia je vážna. Aj keď nám to tu zatiaľ všetci závidia, o dva týždne to už nemusí platiť. Vybuchlo to v rómskych osadách a odtiaľ sa to môže spätne rozšíriť po celom Slovensku,“ upozornil.

Viac čítajte tu.