ČAPLOVIČ: V slovenskej zemi leží 120.000 vojakov z 2. svetovej vojny
PREHRAŤ

ČAPLOVIČ: V slovenskej zemi leží 120.000 vojakov z 2. svetovej vojny

Spomienky na 75. výročie oslobodenia Slovenska budú dôstojné, aj keď poznačené pandémiou, povedal v TABLET.TV riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Bratislava 7. mája (Teraz.sk) – Na území Slovenska je podľa riaditeľa Vojenského historického ústavu (VHÚ) Miloslava Čaploviča pochovaných okolo 120.000 vojakov oboch bojujúcich strán z čias 2. svetovej vojny. „Treba si pripomínať všetky obete druhej svetovej vojny a ctiť si najmä tých, ktorí padli za našu slobodu,“ povedal pri príležitosti aktuálneho 75. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v TABLET.TV Čaplovič.

Najviac obetí priniesla podľa neho na našom území Červená armáda, až 63 tisíc, ale v tisícoch sa rátajú aj obete z radov Rumunskej kráľovskej armády a Československého armádneho zboru. Na našich cintorínoch leží aj 42 tisíc padlých nemeckých vojakov a takmer dve tisícky Maďarov, ktorí počas oslobodzovania Slovenska bojovali na nemeckej strane.

„Sú sústredení na 22 vojnových cintorínoch. Kým počas prvej svetovej vojny sa aj protivníci pochovávali spolu, v druhej svetovej vojne sa padlí vojaci rôznych armád sústreďovali na špecifické a symbolické miesta,“ poznamenal Čaplovič. „Starostlivosť o vojnové hroby sa za posledné roky veľmi zlepšila. Je tu veľmi dobrý projekt Ministerstva kultúry na revitalizáciu pamätníkov, obnovila sa Kremnička, obnovujú sa ďalšie pietne miesta, Martin, Dargov, Košice. My máme v správe dve národné kultúrne pamiatky na Dukle a vo Svidníku, o väčšinu sa v rámci svojich možností snažia starať obce a mestá,“ dodal.

Viac čítajte tu.