SULÍK O KORONAKRÍZE: Buď chceme byť za pekných, alebo pomôcť ekonomike
PREHRAŤ

SULÍK O KORONAKRÍZE: Buď chceme byť za pekných, alebo pomôcť ekonomike

Na Koaličnej rade predložíme 19 návrhov na oživenie ekonomiky po koronakríze, povedal Richard Sulík v TABLET.TV.

Bratislava 28. mája (Teraz.sk) – O tom, či sa ekonomika bude po strmom páde v dôsledku koronakrízy zotavovať podobne rýchlo ako klesala, alebo omnoho pomalším tempom, rozhodnú podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) aj kroky vlády na jej podporu. „Či to bude ekonomický prepad „V" systémom, teda rýchlo dole a následne rýchlo hore? Pád dole už je istý. A či to pôjde hore rýchlo, alebo pomalšie, závisí od nás. Pravdepodobne budeme mať v najbližších dňoch Koaličnú radu, kde chcem kolegom predstaviť súbor protikrízových opatrení,“ povedal Sulík v diskusii na TABLET.TV.

Z devätnástich navrhovaných opatrení je podľa neho približne polovica orientovaná na zlepšenie podnikateľského prostredia a polovica sú strategické opatrenia. „Všetci si budú musieť vybrať, čo vlastne chcú. Politikom, ktorí chcú byť za každú cenu za pekných, sa ľahko rozpráva, ako chcú byť za ľudí, ale je to klamlivé,“ odpovedal Sulík na otázku, či sa opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia nemôžu dostať do rozporu so sociálnou politikou niektorého z koaličných partnerov.

Napríklad pružnejší Zákonník práce by uľahčil situáciu podnikateľom, ale pre zamestnancov to mohlo znamenať, že ich bude jednoduchšie prepustiť z práce. „K oživeniu ekonomiky patrí aj to, že firmy dokážu znižovať svoje náklady. Aby boli v zisku, lebo ak budú v zisku, dokážu sa rozvíjať a napokon zamestnať ľudí späť a možno dokonca ešte viac,“ argumentuje Sulík. Dodáva, že do roku 1989 komunisti tvrdili, že robia sociálnu politiku, ale západný životný štandard bol pre našich ľudí iba nedosiahnuteľným snom.

Viac čítajte tu.