SÓLYMOS: Most-Híd reštartujeme po volebnej katastrofe
PREHRAŤ

SÓLYMOS: Most-Híd reštartujeme po volebnej katastrofe

Stretnutie premiéra Matoviča s predstaviteľmi menšín pri príležitosti stého výročia Trianonskej dohody bolo šité horúcou ihlou a nedopadlo dobre, povedal v TABLET.TV nový predseda Mosta-Híd.

Bratislava 11. júna (Teraz.sk) – Parlamentné voľby v roku 2020 dopadli pre Most-Híd katastrofálne a neúspech znamenali aj pre menšiny ako také, keďže po prvý krát v histórii Slovenska stratili v parlamente zastúpenie vo forme politickej strany. V diskusii na TABLET.TV to povedal novozvolený predseda Mosta-Híd László Sólymos.

„Je veľký rozdiel, keď sú v Národnej rade SR dva, traja či štyria poslanci maďarskej národnosti roztrúsení v rôznych stranách a keď tam majú menšiny zastúpenie vo forme strany. Nehovoriac už o tom, keď je strana aj vo vláde, má svojich ministrov a štátnych tajomníkov. Vtedy sa dajú reálne riešiť problémy,“ poznamenal Sólymos, ktorý v minulom volebnom období zastával funkciu ministra životného prostredia.

Hovorí, že pre ekonomicky zaostávajúce regióny Slovenska sa ešte nikdy neurobilo toľko, ako za predchádzajúce štyri roky. „Regiónom tento štát dlhuje veľmi veľa, správal sa k nim macošsky, a takéto bohaté štyri roky, aké boli tieto posledné, ešte nezažili. Išli am naozaj veľké investície, aby sa mohli priblížiť rozvinutejším regiónom,“ tvrdí.

Medzi ľuďmi podľa neho napriek tomu rástla túžba po zmene a vo voľbách sa to napokon prejavilo na slabých výsledkoch všetkých troch vládnych strán. Zároveň sa podľa Sólymosa už po eurovoľbách ukazovalo, že ak obe dominantné menšinové strany, Most-Híd a Strana maďarskej komunity nespoja svoje sily, do parlamentu sa nemusí dostať ani jedna z nich.

„Už vtedy bolo vidno, že ak to nespravíme, je tu veľká pravdepodobnosť, že po prvý krát v histórii môže zo slovenského parlamentu vypadnúť zastúpenie menšín. A to sa aj stalo,“ poznamenal Sólymos. Upozornil však, že predsedníctvo jeho strany dohodu vyrokovanú s SMK potvrdilo, zrušilo ju predsedníctvo SMK. "Kolegovia z SMK za štyri dni od podpisu dohody do zasadnutia ich republikového predsedníctva zmenili svoj názor," povedal.

Viac čítajte tu.