HIPŠ: Až 30.000 žiakov bolo pre koronu úplne vylúčených zo vzdelávania
PREHRAŤ

HIPŠ: Až 30.000 žiakov bolo pre koronu úplne vylúčených zo vzdelávania

Som zvyknutý, a rovnako aj Erik Baláž a ďalší, že sme bežci na dlhé trate. Ani v neziskovom sektore nemáte výsledky za pol roka, povedal v Tablet.tv nový predseda strany SPOLU Juraj Hipš.

Bratislava 19. júna (Teraz.sk) – Zatvorenie škôl v dôsledku epidémie a prechod na vyučovanie prostredníctvom internetu malo za následok reálne vylúčenie viac ako 30.000 detí z procesu vzdelávania. V diskusii na Tablet.tv to povedal novozvolený predseda strany SPOLU-občianska demokracia Juraj Hipš.

Podľa neho ide o žiakov, ktorí nemali prístup k internetu. „Dodnes neviem pochopiť situáciu, keď mobilní operátori ponúkli ministerstvu školstva predplatené SIM karty pre deti a učiteľov a ministerstvo ich odmietlo s odôvodnením, že na to nemá kompetencie,“ dodal.

„Dnes veľa hovoríme o tom, že sme vzdelávanie na diaľku zvládli. Buďme ale úprimní, nebolo to úplne na výbornú. Niektoré školy to zvládli výborne, iné priemerne a ďalšie sa do toho takmer ani nezapojili,“ konštatoval Hipš.. „A treba povedať, že keď začala kríza, štát v tomto veľmi nepomohol. Metodicko-pedagogické centrum, ktoré malo pomôcť učiteľom so vzdelávaním na diaľku, spalo zimným spánkom. Zachránili to samotní učitelia, ktorí si navzájom pomáhali, potom to boli neziskové organizácie a firmy. Ale nemôže stále niekto suplovať úlohu štátu,“ uviedol predseda SPOLU.

Na druhej strane, koronakríza podľa neho umožnila ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS) realizovať prvé zmeny. „Treba oceniť niektoré kroky ministerstva školstva, reálne neboli ľahké. Kroky ako redukcia učiva alebo možnosť slovného hodnotenia do istej miery naštartovali reformu školstva, čiastočne k tomu pomohla aj korona a minister to správne využil,“ konštatuje Hipš.

„Druhá vec je, že môže prísť druhá vlna koronakrízy, alebo nejaké iné krízy a ministerstvo dnes nemeria dáta o tom, čo všetko sa vlastne v školách dialo, ako sa učilo. Napríklad česká školská inšpekcia má kompletné dáta o tom, koľko škôl a ako učilo, kde boli problémy, koľko detí nebolo zapojených,“ upozornil Hipš.

Viac čítajte tu.