KIŠŠOVÁ: Tak masívne rušenie povinností, poplatkov a pokút ešte nebolo
PREHRAŤ

KIŠŠOVÁ: Tak masívne rušenie povinností, poplatkov a pokút ešte nebolo

Rovná daň je odskúšaný projekt a bola by veľká škoda ho nezaviesť, ale bude to, samozrejme, na rozhodnutí Koaličnej rady, povedala Sulíkova poradkyňa v TABLET.TV.

Bratislava 11. júla (Teraz.sk) – Balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktorý vo štvrtok (9. júla) schválil parlament, je podľa poradkyne ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Jany Kiššovej najväčším balíkom opatrení na zníženie administratívnej záťaže podnikateľov v histórii. „To je jednoducho holý fakt, tak to história ukazuje. Takéto masívne rušenie povinností, poplatkov, kontrol a rôznych bariér tu ešte nebolo,“ komentovala v Tablet.tv 114 opatrení z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

„Je to roky zbieraný diapazón rušenia rôznych nezmyslov, byrokratických povinností a hlúpostí. Nie iba náš, toto všetko sa x- krát komunikovalo so zamestnávateľmi, s odbornou obcou a rôznymi záujmovými združeniami,“ povedala.

„Niekde sa ruší priamo povinnosť a niekde, kde to nechceme úplne zrušiť, len považujeme za neprimerané dávať podnikateľovi za drobný nedostatok rovno pokutu, rušíme tú pokutu,“ dodala Kiššová s tým, že týchto 114 opatrení je výsledkom dohody v koalícii, aj MH SR s jednotlivými vládnymi rezortami.

Druhý balík opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktorý chce ministerstvo predložiť na jeseň, podľa nej prinesie popri rušení nadbytočnej byrokracie aj hlbšie zmeny, osobne by privítala najmä návrat k rovnej dani. „Som presvedčená, že práve v takomto čase by bolo správne vrátiť sa k rovnej dani. Slovensko má s týmto modelom pozitívne skúsenosti,“ povedala. „My sme to mali vždy v programe, Richard Sulík bol ako vtedajší poradca Ivana Mikloša autorom myšlienky rovnej dane. Samozrejme, je to najprv priestor na diskusiu na Koaličnej rade,“ konštatovala Kiššová.

Viac čítajte tu.