KOLLÁR: Na budúci rok začneme masívnu výstavbu nájomných bytov
PREHRAŤ

KOLLÁR: Na budúci rok začneme masívnu výstavbu nájomných bytov

Dôchodcov čaká na Vianoce raz toľko peňazí, ako dostali formou vianočného príspevku minulý rok. Od nového roka by už nemali platiť doplatky za lieky, povedal v Tablet.tv Boris Kollár (Sme rodina).

Bratislava 24. septembra (Teraz.sk) – Masívna výstavba štátnych nájomných bytov by sa podľa predsedu parlamentu a strany Sme rodina Borisa Kollára mala po schválení potrebných legislatívnych zmien rozbehnúť v budúcom roku. „Keď chcete začať stavať, žiadate o stavebné povolenie tri roky. Preto, aby sme mohli začať stavať nájomné byty, musíme zmeniť stavebný zákon a zákon o verejnom obstarávaní,“ povedal v diskusii na Tablet.tv Boris Kollár.

„Tieto dva zákony už sú napísané, robilo sa na tom tri mesiace. Teraz to prebehne cez Koaličnú radu a pôjde to von,“ povedal. Pri aktuálne rastúcich cenách nehnuteľností podľa neho mnohí občania ocenia, keď si namiesto vybavovania vysokej hypotéky budú môcť za dvesto – tristo eur prenajať štátny byt. „Keď bude platiť nájomné, nebude mať problém a po desiatich – dvadsiatich rokoch si byt bude môcť odkúpiť,“ povedal Kollár. Dodal, že tento projekt podľa neho ľuďom pomôže, veľkí developeri ho však môžu vnímať ako hrozbu.

Kollár odmieta, že by jeho minister sociálnych vecí Milan Krajniak znížil nízkopríjmovým skupinám minimálnu mzdu na budúci rok, či zobral dôchodcom trinásty dôchodok. Obe skupiny dostanú reálne viac peňazí ako doteraz, bude to však menej, ako by im garantovala legislatíva schválená za bývalej vlády v predvolebnom období.

„Keď sa dôchodcovia teraz na Vianoce pozrú do peňaženky, uvidia, či majú viacej, alebo menej. Podľa toho, koľko peňazí sme na to pripravili, tristo miliónov, tak dostanú raz toľko ako mali,“ povedal Kollár.

„A niektorí dôchodcovia za minulej vlády tento príspevok vôbec nedostali, okolo 150.000 dôchodcov. Teraz dostanú aj tí, ktorí boli predtým ukrátení. Čo by ste si vybrali, keby som vám sľúbil tisíc euro, ktoré vám nikdy nedám, alebo rovno dal 500 eur?,“ opýtal sa. Dodal, že Smer-SD sľuboval 13. dôchodky už od roku 2010, uzákonil ich však až teraz, tesne pred voľbami.

Viac čítajte tu.