DEMEŠ: Američania volia vždy po žatve, ale ešte pred príchodom zimy
PREHRAŤ

DEMEŠ: Američania volia vždy po žatve, ale ešte pred príchodom zimy

Európska únia ostane kľúčovým politickým partnerom USA bez ohľadu na to, ktorý kandidát voľby vyhrá, povedal v TASR TV zahraničnopolitický analytik a bývalý minister zahraničných vzťahov SR P. Demeš.

Bratislava 3. novembra (Teraz.sk) - V Ústave Spojených štátov amerických je podľa zahraničnopolitického analytika a bývalého ministra zahraničných vzťahov SR Pavla Demeša explicitne stanovené, že sa voľby prezidenta musia konať vždy v utorok po prvom novembrovom pondelku. „Má to praktické vysvetlenie. Voľby boli takto koncipované pred viac ako 200 rokmi, kedy boli Spojené štáty americké poľnohospodárskou krajinou. Voľby boli už po žatve, ale ešte pred zimou. A v utorok preto, že Amerika je veľká krajina, na voľby bolo treba cestovať a v nedeľu treba ísť do kostola,“ poznamenal Demeš v diskusii na TASR TV.

Pevne sú podľa neho stanovené aj ďalšie volebné termíny, vrátane toho, že víťazný kandidát skladá prísahu a ujíma sa funkcie na poludnie 20. januára nasledujúceho roku.

Aktuálne prezidentské voľby podľa neho prebiehajú v neštandardnom kontexte koronavírusovej krízy a očakávaná mimoriadne vysoká účasť podľa neho naznačuje, že ich samotní Američania považujú za dôležitú politickú križovatku. „V týchto voľbách je asi 230 miliónov oprávnených voličov a okolo sto miliónov volí predčasne, či už vhodením lístku alebo poštou. Je to bezprecedentná situácia,“ povedal.

Kľúčové pri výbere kandidáta sú podľa Demeša pre Američanov najmä ekonomické a sociálne témy, veľkú úlohu zohráva aj prístup k riešeniu pandémie koronavírusu. „Zahraničná politika je v prioritách voličov podľa prieskumných agentúr asi na šiestom mieste,“ upozornil Demeš.

Dodal, že Európska únia (EÚ) ostane kľúčovým politickým partnerom USA bez ohľadu na to, ktorý z dvoch kandidátov zvíťazí, rozdiely v prístupe k zahraničnej politike sú však viditeľné.

Viac čítajte tu.