FICO: Musíme dať politickej scéne nástroj na riešenie vládnych kríz
PREHRAŤ

FICO: Musíme dať politickej scéne nástroj na riešenie vládnych kríz

Aktuálne nie je možné skrátiť volebné obdobie poslancov ani ústavným zákonom, ani referendom. Lenže niekedy sú predčasné voľby jediným riešením, povedal v TASR TV Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 10. septembra (Teraz.sk) – V politickej praxi nastávajú situácie, kedy je vypísanie predčasných volieb jediným racionálnym riešením vládnej krízy. Po rozhodnutí Ústavného súdu SR ohľadom referenda o skrátení volebného obdobia stratilo Slovensko právne nástroje, ako v takomto prípade krízu riešiť, preto sa v Smere-SD rozhodli predložiť na septembrové rokovanie parlamentu novelu ústavy. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

V tejto súvislosti pripomenul rok 2011, kedy v dôsledku hlasovania v parlamente padla vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). „Zrazu všetko prestalo fungovať. Vtedy tam ešte sedeli politici, ktorí sa tomu rozumeli, ako bol napríklad pán Dzurinda, ktorý minimálne vedel, že inú cestu ako predčasné parlamentné voľby nemá,“ pripomenul Fico.

„Za tri minúty sme sa dohodli. Všetci sme vedeli, že predčasné parlamentné voľby sú najlepšie východisko,“ tvrdí. Pre Smer-SD to podľa neho nebolo ľahké rozhodnutie, lebo bolo ešte relatívne krátko po prehratých voľbách a nebolo jasné, či sa voliči k jeho strane vrátia.

Viac čítajte tu.