KŇAŽKO o roku 1989: Budaj si pozrel môj list a povedal, že ma zavrú
PREHRAŤ

KŇAŽKO o roku 1989: Budaj si pozrel môj list a povedal, že ma zavrú

To, že sa vládni politici hádajú, nie je pekné. Ale ľudia si ich zvolili. Týchto chceli. A najdôležitejšie zo všetkého je, že naprávajú spravodlivosť, povedal v TASR TV Milan Kňažko.

Bratislava 16. novembra (Teraz.sk) – Jedným zo signálov meniacej sa doby v roku 1989 bol otvorený list významného člena činohry Slovenského národného divadla Milana Kňažka, ktorým sa na protest proti režimu vzdal titulu Zaslúžilý umelec. Niektoré formulácie pôvodného textu listu však Kňažko na radu disidenta Jána Budaja ešte pred jeho zverejnením zmenil. Kňažko to uviedol v diskusii na TASR TV.

„Vedel som, že Jano Budaj existuje a že veľmi dobre formuluje konkrétne protesty proti režimu. Stretol som sa s ním a ukázal som mu otvorený list, ktorý som napísal. Povedal mi: Však ťa zavrú,“ spomína Kňažko. Podstata listu podľa neho ostala zachovaná, Budaj však navrhol napísať niektoré pasáže, najmä úvod textu, diplomatickejšie.

Na otázku, čo ho v roku 1989 motivovalo k tomu, aby de facto zahodil kariéru úspešného umelca v socialistickom Československu a pridal sa k disidentom, Kňažko odpovedal, že ho disproporcie medzi štátnou propagandou a realitou socializmu hnevali dlhé roky. „Keď som sa vrátil z Francúzska, žil som s takým malým Francúzom v hlave. Bol som tam dva roky, od roku 1968 do roku 1970,“ pripomenul štipendium, vďaka ktorému mal ako študent možnosť spoznať, ako žijú ľudia v západnej časti Európy.

Viac čítajte tu.