PELLEGRINI: Ak bude Hlas vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda
PREHRAŤ

PELLEGRINI: Ak bude Hlas vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda

Hlas-SD sa z pandemických dôvodov do protestov na uliciach nezapája, plánovaná akcia Smeru-SD však podľa Pellegriniho pravdepodobne žiadne predpisy neporušila.

Bratislava 18. decembra (Teraz.sk) – Ak sa možnosť skrátenia volebného obdobia referendom nedostane do ústavy v tomto volebnom období a Hlas-SD sa v budúcnosti stane členom vládnej koalície, nebude sa báť zmeniť ústavu a túto možnosť voličom dať. V diskusii na TASR TV to povedal predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

„Ak to dovtedy nebude a Hlas-SD sa dostane k vláde, budeme ústavu meniť tak, aby referendum o predčasných voľbách mohlo bývať a aby si aj poslanci mohli skrátiť svoje volebné obdobie,“ povedal s tým, že jediným cieľom politika by nemalo byť udržanie sa pri moci.

Na iniciovanie úspešného referenda musí petičný výbor vyzbierať viac ako 350 000 podpisov a zúčastniť sa ho musí nadpolovičná väčšina voličov. Podľa Pellegriniho sú tieto podmienky dostatočne náročné na to, aby inštitút referenda nemohol byť zneužívaný a k reálnemu skráteniu volebného obdobia týmto spôsobom by dochádzalo iba v prípadoch, že sú na to vážne dôvody. „Ak je s vami národ spokojný, predsa sa žiadneho referenda báť nemusíte. Práve politik má mať nad sebou ten Damoklov meč, že keď prestane robiť to, čo sľúbil, tak ho ľudia dokážu odvolať,“ povedal líder Hlasu-SD.

Viac čítajte tu.