BUDAJ: Znečistenie rieky Slaná bude mať dôsledky aj v zmene zákonov
PREHRAŤ

BUDAJ: Znečistenie rieky Slaná bude mať dôsledky aj v zmene zákonov

Tí istí ľudia, čo ich predtým najviac vyhadzovali, teraz veľmi radi zbierajú a po 15 centov odovzdávajú pet fľaše, povedal v TASR TV minister životného prostredia Ján Budaj

Bratislava 10. júna (Teraz.sk) – Znečistenie rieky Slaná silne mineralizovanou vodou z bývalej bane bude mať dohru v Národnej rade (NR) SR, kde chce ministerstvo životného prostredia presadiť zmenu legislatívy. V TASR TV to povedal minister Ján Budaj (OĽANO).

"Ideme meniť legislatívu, pokiaľ ide o banské vody. Tak ako iní platia pokuty, keď znečisťujú vodu, budú platiť aj bane," vyhlásil Budaj. Sektor baníctva bol podľa neho za totality považovaný za strategický, boli v ňom špeciálne platy aj penzie. „A špeciálne zákony, z ktorých mnohé prežívajú dodnes,“ upozorňuje Budaj.

„Ukazuje sa napríklad, že bane majú akési špeciálne výnimky na výtok banskej vody. Tá síce môže byť aj úplne nevinná, ale aj nemusí. V tomto prípade obsahovala mangán, arzén, aj železo vo vysokých prekročeniach normy,“ povedal s tým, že fauna a flóra rieky Slaná bola ťažko zasiahnutá.

„Máme na životnom prostredí podozrenie, že v bani prebieha ešte aj horenie antracitových bridlíc, ktoré sú schopné horieť aj bez prístupu kyslíka. Takže voda nie je iba silne mineralizovaná, je aj vyše tridsať stupňov teplá,“ dodal.

Viac čítajte tu.