Na špecialistov sa čaká dlho, ministerstvo pripravuje zmeny
PREHRAŤ

Na špecialistov sa čaká dlho, ministerstvo pripravuje zmeny

Nespokojnosť s čakaním uvádza 37% opýtaných. Je nemysliteľné, aby sa ľudia s akútnym problémom nevedeli dostať k špecialistovi skôr ako o pár týždňov, hovorí šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov.

Bratislava 11. januára (TASR) - Dlhé čakacie doby na vyšetrenie u lekára - špecialistu trápia mnohých pacientov. Ako ukázal koncoročný prieskum agentúry GfK pre Asociáciu na ochranu práv pacientov (AOPP) SR, nespokojnosť s čakacou dobou uvádzalo 37 percent respondentov. Každý štvrtý človek mal problém so získaním termínu u špecialistu. "Je nemysliteľné, aby sa ľudia s akútnym problémom nevedeli dostať k špecialistovi skôr ako o pár týždňov," hovorí šéfka asociácie Mária Lévyová.

Prieskum odhalil, že necelá tretina pacientov čaká na termín u špecialistu do jedného týždňa, ďalšia tretina dva až štyri týždne. Približne 15 percent pacientov čaká viac ako tri mesiace. Priemerne sa na termín u špecialistu, ako je neurológ, kardiológ či ortopéd, čaká 7,3 týždňa. Lévyová odporúča pacientom v prípade dlhej čakacej lehoty, obrátiť sa na svoju zdravotnú poisťovňu, ktorá môže pomôcť nájsť odborníka s kratšou čakacou lehotou.

Viac čítajte tu