Vládnuci Fatah dostal v palestínskych komunálnych voľbách iba nevýraznú podporu
PREHRAŤ

Vládnuci Fatah dostal v palestínskych komunálnych voľbách iba nevýraznú podporu

Sobotňajšie hlasovanie dalo Palestínčanom zriedkavú šancu hlasovať po vyše desaťročí, v ktorom nemali prezidentské ani legislatívne voľby.

Rámalláh 15. mája (TASR) - V sobotňajších komunálnych voľbách v Predjordánsku dosiahla vládnuca strana Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása slabé výsledky, hoci sa militantné hnutie Hamas na voľbách nezúčastnilo. Zverejnené výsledky sú odrazom všeobecnej nespokojnosti s Abbásom a jeho umierneným hnutím, ktorého podpora klesla v dôsledku slabej ekonomiky, rodinkárstva v radoch hnutia a neschopnosti priblížiť Palestínčanov k nezávislosti.

Sobotňajšie hlasovanie dalo Palestínčanom zriedkavú šancu hlasovať po vyše desaťročí, v ktorom nemali prezidentské ani legislatívne voľby. Abbásovo hnutie Fatah v tomto hlasovaní kandidovalo prakticky bez súpera a voľby boli považované za test jeho popularity.

Výsledky ukázali iba nevýraznú podporu pre Fatah, ktorý dominoval palestínskej politike počas uplynulého polstoročia. Verejnú náladu naznačila aj slabšia účasť na voľbách, v ktorých hlasovalo 53 percent oprávnených voličov, podobne ako v predchádzajúcich komunálnych voľbách v roku 2012.

V Hebrone, ktorý je najväčším mestom v Predjordánsku a zároveň baštou Hamasu, získal Fatah iba sedem z 15 kresiel. V inom veľkom meste, Nábuluse, Fatah získal 11 z 15 kresiel, ale iba po uzavretí aliancie s islamistickými kandidátmi. V Nábuluse hlasovalo len 21 percent voličov.

Fatah jasne zvíťazil iba v dvoch mestách - Džanín a Jericho. V niekoľkých ďalších mestách nemal dostatok kandidátov, aby mohol zostaviť stranícku kandidátku. Jeho kandidáti preto išli do volieb ako nezávislí.

V Predjordánsku žije približne 2,2 milióna Palestínčanov, z ktorých mohlo hlasovať vyše 787.000. Tristotisíc obyvateľov východného Jeruzalema sa na voľbách nezúčastnilo.

Palestínčania sú rozdelení, odkedy Hamas v roku 2006 porazil v legislatívnych voľbách Fatah a vyhnal ho z pásma Gazy. Abbás odvtedy vládne iba na časti Západného brehu Jordánu. Pokusy o zmierenie Palestínčanov opakovane zlyhali.

Vlani mali Fatah a Hamas súperiť vo voľbách v Predjordánsku a pásme Gazy. Vzájomne si však diskvalifikovali kandidátov a napokon uskutočnil voľby iba Fatah na Západnom brehu.

Palestínsky prezident vykonáva svoju funkciu už vyše desať rokov, hoci mal pôvodne iba štvorročný mandát.

Šéf ústrednej volebnej komisie Hanna Násir povedal, že plánujú osloviť Hamas s požiadavkou, či by sa mohli komunálne voľby uskutočniť v pásme Gazy.