V anglickej ZOO sa narodilo mláďa kriticky ohrozeného nosorožca čierneho
PREHRAŤ

V anglickej ZOO sa narodilo mláďa kriticky ohrozeného nosorožca čierneho

Ochranári prírody pôrod označili za veľmi vzácnu udalosť.

Cheshire 3. augusta (TABLET.TV) – Nosorožec čierny je na zozname kriticky ohrozených druhov, do niekoľkých rokov hrozí jeho vyhnutie na celej Zemi. O to väčšiu radosť majú chovatelia v anglickej zoologickej záhrade v meste Cheshire. Vo štvrtok sa tu totiž narodilo mláďa nosorožca čierneho. Informovala o tom agentúra AP.

Ochranári prírody pôrod označili za veľmi vzácnu udalosť, a to aj preto, lebo matka zväčša rodí najčastejšie v noci alebo v skorých ranných hodinách. Mláďa, ktorému zatiaľ ani meno nedali, sa narodilo popoludní, a to pred očami návštevníkov. Pôrod, počas ktorého sa nevyskytli žiadne komplikácie, trval necelých 30 minút a neprešla ani štvrťhodina a už sa mláďa hralo vo výbehu so svojou 12-ročnou matkou.

Podľa ochranárov v celej Afrike zostáva už iba menej ako 650 nosorožcov čiernych. Potvrdila to aj Medzinárodná únia na ochranu prírody. Len nedávno uhynulo v Keni 8 jedincov tohto druhu počas prevozu do národného parku. Ochrancovia prírody musia tieto nosorožce chrániť aj pred pytliakmi, ktorí ich lovia kvôli rohom a tými potom zásobujú ilegálny ázijský trh.