VALÁŠEK: Je ľahké Turecko kritizovať, treba však pomenovať aj všetky fakty
PREHRAŤ

VALÁŠEK: Je ľahké Turecko kritizovať, treba však pomenovať aj všetky fakty

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol zahranično-politický a bezpečnostný analytik Tomáš Valášek.

Bratislava 18. októbra (TABLET.TV) - Už teraz by sme mali rozmýšľať nielen o okamžitých dopadoch neriadeného brexitu, ale aj o tom, čo sa stane, ak sa zmenší objem peňazí, ktoré na Slovensko putujú ako príjmy z Európskej únie, myslí si T. Valášek. "Británia nám bola veľkým spojencom v tom, že presadzovala ekonomický liberálny model spolunažívania v EÚ, čiže aby sa v maximálnej možnej miere vymieňali tovary a služby..., preto musíme premýšľať nad tým, kto budú tí spojenci, ktorí vedia Britániu nahradiť," myslí si T. Valášek. Rozumná politika Slovenska by sa podľa neho mala upierať na to, aby sa únia "nespustila cestou protekcionizmu, podporovania priemyselných šampiónov", čo by mohlo byť na náš úkor, tvrdí T. Valášek.

Na margo tureckej vojenskej operácie v severnej Sýrii T. Valášek tvrdí, že "je ľahké do Turecka kopať a označovať tureckú akciu za nedemokratickú, treba však povedať fakty". Turecko má podľa neho na svojej južnej hranici Sýriu, ktorá ako politický systém zlyhala, vláda stratila kontrolu nad 80 percentami vlastného územia, operujú tam viaceré teroristické skupiny. "Turecko sa nemýli v tom, že na severe Sýrie operujú kurdské milície, ktoré boli prepojené s teroristickými útokmi v Turecku," vysvetľuje T. Valášek a dodáva, že musíme byť opatrní s kritikou Turecka "a nezabúdať na to, či bude o milióny utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu postarané v Turecku alebo či prídu k nám". Ako uzavrel, Ankare treba povedať, že síce všetci máme právo na sebaobranu, ale musí platiť proporcionalita a vyčerpanie iných možností pred samotným použitím sily.

Tomáš Valášek v minulosti pôsobil ako veľvyslanec SR pri NATO a riaditeľ think-tanku Carnegie Europe, prednedávnom sa vrátil na Slovensko, kde sa stal zahranično-politickým expertom strany Za ľudí.

Pozrite si aj ďalšie relácie SVET s Pavlom Demešom.