CHMELÁR a HRABKO: Prezident v prípade sudcov opakovane porušil ústavu
PREHRAŤ

CHMELÁR a HRABKO: Prezident v prípade sudcov opakovane porušil ústavu

Problém je, že poslanci schvaľujú platy sami sebe. Férovejšie by bolo, ak by ich tento parlament nastavil až pre ten nasledujúci, ktorý príde po voľbách, zhodli sa v TABLET.TV Chmelár a Hrabko.

Bratislava 8. decembra (Teraz.sk) – Prezident Andrej Kiska rozhodnutím nevymenovať chýbajúcich sudcov Ústavného súdu z kandidátov navrhnutých parlamentom opakovane porušil ústavu. Podľa politického analytika Eduarda Chmelára a publicistu Juraja Hrabka to vyplýva zo stredajšieho (6.12.) rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré prezidentovi prikazuje vymenovať aj zvyšných sudcov. Uviedli to v diskusii Tablet TV.

Ak by sa prezident rozhodol nerešpektovať aj aktuálne rozhodnutie ÚS SR, dalo by sa to už považovať za úmyselné porušenie ústavy a to môže byť podľa Chmelára podkladom pre začiatok procesu odvolávania prezidenta z funkcie.

„Neviem, ako sa rozhodne prezident. Ale je neodškriepiteľné, že opakovane porušil ústavu. Rozhodol o tom Ústavný súd,“ reagoval Hrabko. „Premiér Robert Fico (Smer-SD) už mal kategorické vyhlásenie, že prezident Kiska musí rešpektovať rozhodnutie súdu. Ale ani jeho vláda neplní ústavu, členovia Súdnej rady stále nie sú kompletní,“ dodal Hrabko.

„Táto vec je vážnejšia ako pochybenie vlády v prípade Súdnej rady. Toto je jedna z hlavných právomocí a povinností prezidenta. Prezident sa sústavne venuje niečomu inému a odkláňa pozornosť. Pozrite sa na jeho facebookovú stránku. Dáva si tam selfíčka s dcérou na vianočných trhoch, ale k vážnym veciam sa nevyjadruje,“ reagoval Chmelár.

Viac čítajte tu.