HRABKO a CHMELÁR: Zeman využil Drahošovu chybu, chce vyhrať debatami
PREHRAŤ

HRABKO a CHMELÁR: Zeman využil Drahošovu chybu, chce vyhrať debatami

Pre Drahoša nemá zmysel bojovať o Zemanových voličov, potrebuje voličov porazených kandidátov. Zeman potrebuje zobudiť nevoličov a zneistiť časť voličov Drahoša, zhodli sa v TABLET.TV Chmelár a Hrabko

Bratislava 19. januára (Teraz.sk) – Hoci Miloš Zeman so ziskom 38,56 percenta vyhral prvé kolo prezidentských volieb pred Jiřím Drahošom (26,6 percenta), bolo to víťazstvo s otáznikom, keďže Drahoš má opticky oveľa väčší potenciál získavať pred druhým kolom nových voličov. Ale Drahoš urobil hneď na prvej tlačovej konferencii politickú chybu, keď svojho rivala vyzval na televíznu diskusiu v situácii, keď ju oveľa viac potrebuje Zeman ako on sám.

„V pre mňa nepochopiteľnej eufórii z postupu do druhého kola vyzval Zemana na verejnú debatu. Dnes, keď vidíme, ako to dopadlo, sa iba potvrdzuje, že to bol politicky chybný krok,“povedal v TABLET.TV v diskusii s politickým analytikom Eduardom Chmelárom publicista Juraj Hrabko.

„Lebo Miloš Zeman opakovane hovoril, že sa nezúčastní na televíznych debatách ani pred prvým, ani pred druhým volebným kolom. Ale keď videl výsledky prvého kola, tak mu výzva pána Drahoša prišla vhod a hneď aj blahosklonne reagoval, že prosbu pána Drahoša vypočuje. A teda pôjde,“ vysvetľuje Hrabko. „Ak by Drahoš počkal a Zemana nevyzýval, musel by to byť Miloš Zeman, ktorý by zrazu navrhol aj verejnú debatu. A loptička by bola na strane Drahoša,“dodal.

Hoci sa spočiatku zdalo, že vzhľadom na skoršie vyhlásenia Miloša Zemana neprebehne medzi oboma kolami volieb ani jedna televízna diskusia, prezident už v čase prijímania Drahošovej výzvy hovoril rovno o dvoch diskusiách a aktuálne prijal pozvanie až do štyroch televízií.

Hrabko v tejto súvislosti upozornil, že Drahoš zatiaľ súhlasil len s dvoma diskusiami. Ak neprijme pozvanie aj od ďalších dvoch televízií, je teoreticky možné, že budú akceptovať ako partnera na rozhovor aj samotného Zemana. 

Viac čítajte tu.