HRABKO a MARUŠIAK: Čaputová ani Šefčovič nie sú kandidátmi zmeny
PREHRAŤ

HRABKO a MARUŠIAK: Čaputová ani Šefčovič nie sú kandidátmi zmeny

Politológ Juraj Marušiak a publicista Juraj Hrabko hodnotia výsledky prvého kola prezidentských volieb.

Bratislava 19. marca (Teraz.sk) – Hoci sa Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič prezentujú ako "kandidáti zmeny", ani jeden v skutočnosti zásadnú zmenu neponúka. Aj tak však ide o lepšiu alternatívu voči zmene predstavovanej Štefanom Harabinom či Marianom Kotlebom. V diskusii na Tablet.tv sa na tom zhodol politológ Juraj Marušiak a publicista Juraj Hrabko.

„Títo kandidáti (Čaputová a Šefčovič) nemôžu predstavovať zmenu, lebo žijeme v parlamentnej republike, nemáme tu prezidentský režim. Prezident ani v kohabitácii s priateľsky naklonenou koalíciou, alebo dokonca nepriateľsky naklonenou, až tak veľa možností niečo zmeniť nemá,“povedal Marušiak.

„Môže byť symbolom, môže byť nositeľom nejakých hodnôt alebo patrónom nejakých projektov. Napríklad Andrej Kiska túto možnosť nevyužil. Aj keď mal plno rečí o školstve a zdravotníctve, žiadnu z týchto tém nedotiahol dokonca,“ dodal Marušiak. Naopak, kandidáti smerujúci k inému systému vlády, podľa neho môžu ponúkať voličom zmenu, ale je to zmena k horšiemu.

Andrej Kiska počas vlastnej predvolebnej kampane pred piatimi rokmi sľuboval voličom najmä zmenu. Odmietal pritom, že by rozdeľoval spoločnosť. „Nekandidujem preto, aby som vyvolával nejaké rozpory a hádky,“ povedal v predvolebnej debate v roku 2014. Naopak, jeho protikandidát Robert Fico poukazoval na svoje dlhoročné skúsenosti z práva aj politiky a na to, že jeho súper je v politike úplný amatér.

Napriek tomu sa podľa Hrabka nedá hovoriť o tom, že Čaputová je kandidátkou kontinuity prezidentského štýlu Andreja Kisku a ani Maroš Šefčovič nie je predstaviteľom kontinuity štýlu Roberta Fica. „Nemyslím si, že sú to kandidáti zmeny. Ale nemyslím si ani, že Zuzana Čaputová je Andrej Kiska v sukni,“ povedal Hrabko. „A Maroš Šefčovič je vohnaný do nepríjemnej situácie, lebo s vládnutím Smeru-SD nemá nič spoločné,“ upozornil Hrabko, že voliči nehodnotia samotné osobnosti, ale to, čo vo voľbách symbolizujú. 

Viac čítajte tu.