HRABKO: Uvidíme, či Mostu-Híd a SMK ide o menšiny alebo vlastné egá
PREHRAŤ

HRABKO: Uvidíme, či Mostu-Híd a SMK ide o menšiny alebo vlastné egá

Hovorí sa, že politici sa správajú rozumne až vtedy, keď už predtým vyčerpali všetky iné možnosti, povedal na margo rokovaní Mosta-Híd a SMK v TABLET.TV publicista Juraj Hrabko.

Bratislava 11. októbra (Teraz.sk) – Ak sa Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK) nedohodnú na predvolebnej spolupráci, podľa publicistu Juraja Hrabka sa výrazne zvýši pravdepodobnosť, že maďarská menšina po prvý krát v histórii Slovenskej republiky nebude mať v parlamente svoje zastúpenie. „A veľmi nepredpokladám, že sa dohodnú. To by politici museli ustúpiť zo svojich eg,“ povedal Hrabko v diskusii na Tablet.tv.

Reagoval tým na vyhlásenie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, podľa ktorého už nie je aktuálny variant predvolebnej koalície, stále je však ešte v hre možnosť spoločnej kandidatúry Mosta-Híd a SMK na listine volebnej strany. Takou bola v minulosti napríklad SDK, neskôr transformovaná na SDKÚ-DS. „Samozrejme, bolo by to možné takto urobiť, bolo by to v súlade so zákonom,“ reagoval Hrabko.

Výhodou volebnej strany v porovnaní s koalíciou je, že na postup do Národnej rady stačí získať päť a nie až sedem percent hlasov. „Hovorí sa, že politici sa správajú rozumne až vtedy, keď už predtým vyčerpali všetky iné možnosti. Uvidíme, o čo ide. Či ide iba o rýdzo stranícke záujmy, alebo naozaj ide aj o zastupovanie Maďarov žijúcich na Slovensku v parlamente,“ povedal Hrabko.

Viac čítajte tu.